Miklavževi obiski v radenskem DOSOR-ju

Prvi dobrotnik decembra pri 180 stanovalkah in stanovalcih

Filip Matko, ponedeljek, 8. december 2014 ob 13:58
Miklavž v DOSOR-ju

Miklavž v DOSOR-ju

Po ljudskem izročilu nekateri ljudje in otroci verjamejo, da večerna rdeča zarja na Miklavžev večer pomeni, da Miklavž peče piškote. Stanovalke in stanovalci DOSOR-ja, Doma starejših občanov Radenci, so ob pomoči domskih gospodinj kar dva dni v začetku decembra pekli pecivo ter ga 5. decembra vzorčno predstavili na tradicionalni Keksijadi, o čemer smo na »Prlekiji« že poročali.

Že dan pozneje, na svoj godovni dan, pa se je v domski kuhinji oglasil Miklavž, kajti tam so pripravili priložnostna darilca za obdaritev stanovalk in stanovalcev. Le-te je na posebnem vozičku ob Miklavžu do prejemnikov peljala spremljevalka prvega decembrskega dobrotnika. Opravila sta kar devet večjih obiskov: v etažni kuhinji četrtega nadstropja, v dveh etažnih kuhinjah tretjega, drugega in prvega nadstropja, v etažni kuhinji pritličja ter v veliki domski restavraciji. Vse obiskane je Miklavž opomnil na veseli december: »…vsi se moramo potruditi, da bo vesel, da nam bo lepše, da bodo zadnji dnevi leta, ki se izteka, polni smeha, zadovoljstva, polni stiskov rok, objemov, polni lepih želja in ne pozabimo: že smeh, stisk rok, prijaznost so za nas topla in prisrčna darila !« Imel je Miklavž s seboj tudi knjigo, v kateri so z zlatimi črkami zapisana imena pridnih otrok ter s črnimi črkami imena porednih otrok. Toda v tej knjigi ni imel imen vseh 180 stanovalk in stanovalcev DOSOR-ja, ki jih je obdaril, kajti to niso več otroci, a so se vseeno razveselili obiska prvega dobrotnika meseca decembra in njegovih simboličnih daril.

V torek, 9. decembra popoldne, pa se bo Miklavž odpravil še na en »zapozneli« obisk in sicer k prijateljski skupini Zarja, ki je ena izmed šestih tovrstnih skupin v DOSOR-ju.


Komentarji

Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Prlekija-on.net. Pri komentiranju se držite teme, ne uporabljajte sovražnega govora in upoštevajte pravila.



Več v Kultura in izobraževanje