Razglednice krajev nekdanje SFR Jugoslavije

Neke vrste zahvala državi, ki ji je omogočila študij

Filip Matko, sreda, 10. december 2014 ob 17:45
Razglednice razstavlja Radmila Radojević iz Radencev

Razglednice razstavlja Radmila Radojević iz Radencev

V Domu starejših občanov v Gornji Radgoni je na ogled prava nostalgična razstava razglednic krajev s področja nekdanje SFRJ. Gre za razglednice, ki jih je Radmila Radojević iz Radencev razvrstila v šest skupin, kot so to bile nekdaj republike v Socialistični federativni republiki Jugoslaviji, sedaj pa so to samostojne države: Slovenija, Hrvaška, Bosna in Hercegovina, Srbija, Črna gora in Makedonija.

Pri urejanju skupno 168 razglednic na šestih razstavnih panojih je razstavljavki priskočil na pomoč delovni terapevt Matjaž Zupan. A lastnica razglednic, Radmila Radojević, ki od leta 1987 živi v Radencih, nam je zaupala svojo odločitev za to razstavo: »…Po končani srednji šoli mi je kot odlični učenki nekdanja skupna država, SFR Jugoslavija, odobrila kadrovsko štipendijo za študij na področju tedaj deficitarnih poklicev. Tako sem v sedemdesetih letih prejšnjega stoletja v Novem Sadu diplomirala s področja strojništva ter se kot diplomirana inženirka strojništva najprej zaposlila v tovarni kablov, za tem pa sem bila kar deset let vodja priprave proizvodnje v avtomobilski industriji Zastava v Kragujevcu. Življenjska pot me je leta 1987 "zanesla" v Slovenijo in tri leta sem bila zaposlena v Gornji Radgoni, v podjetju Avtoradgona. Ob letošnjem 29. novembru, nekdanjem državnem prazniku (Dan republike), sem se spomnila, kaj mi je nekdanja država kot mladenki s kadrovsko štipendijo omogočila in sem v nekakšno zahvalo pripravila razstavo razglednic. Sicer pa sedaj resnično z vso dušo delujem na področju kulture v raznoraznih društvih in tudi to moje slednje dejanje je kultura

Mi pa naj ob tem opomnimo, da je v precej manjši obliki, samo z enim panojem, podobno razstavo Radmila Radojević istočasno pripravila tudi v avli DOSOR-ja, Doma starejših občanov Radenci.


Komentarji

Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Prlekija-on.net. Pri komentiranju se držite teme, ne uporabljajte sovražnega govora in upoštevajte pravila.



Več v Kultura in izobraževanje