Praznična Vililandija

Abonmajska gledališka predstava gledališča KU-KUC

Nuša Novak, četrtek, 11. december 2014 ob 15:13
Praznična Vililandija

Praznična Vililandija

V sredo, 10. decembra, so si otroci iz vrtcev in osnovnih šol Občine Ljutomer, v Kulturnem domu Ljutomer, ogledali predstavo iz lutkovnega abonmaja, z naslovom Praznična Vililandija, ki jo je kot letošnjo novost, pripravilo gledališče KU-KUC.

Kratka gledališka predstava, katere premiera je bila 1. decembra 2014 in ki traja približno 35 minut, pripoveduje o dveh navihanih Malinih (majhnih ljudeh), ki dobro vesta, da se za praznike dogajajo drobni čudeži, zato sta si letos zaželela, da bi postala Velina (velika človeka). Velini lahko namreč ČINKULINKAJO, Malini pa se morajo še za praznike igrati ves ljubi dan. Glavna in osrednja tematika je torej čarobnost praznikov in otroštva.

Skupaj smo tako stopili v Vililandijo in odkrili kako deluje vilimeter, ali govoreči gomba pozna Božička ter katere gumbke je treba pritisniti za prav posebne praznične želje.

Skozi zabavne prigode in zmešnjavo s Činkušampijem, Malinčka spoznata, kako zabavno je biti Malin in kako pomembno je ubogati Veline.

Predstava je zares edinstvena, saj predstavlja Vililandijo, kot »svet v malem«, ki otroku da možnost, da v njej deluje, sodeluje, spoznava in raziskuje. Zato je ta gledališka igra tudi čarobna akcija, ki pritegne in oblikuje otrokovo domišljijo in njegovo dojemanje praznikov, zato ima globlji psihološki pomen. Preprosto, ustvarjalno in duhovito. Obilo smeha, krasna zgodba, unikatni kostumi in odlična igra, zaznamujejo to prečudovito predstavo.

Vsi v dvorani smo začutili dih pravljice, ki nas je popeljala tja, kjer še niso pozabili verjeti, se čuditi, čarati in se igrati do onemoglosti. Videti naše otroke tako navdušene in srečne, je zagotovo najlepše praznično darilo, saj so otroci lučke prihajajočih praznikov.


Več v Najmlajši