»Kdo bo pa opozoril na šolarje in jih zaščitil?«

Janče Gartner, ponedeljek, 15. december 2014 ob 17:19
Promet v Šalincih

Promet v Šalincih

Veliko se vozim po naši občini Ljutomer, Prlekiji in Pomurju sploh in to kar opažam me prav nič ne navdušuje, še manj pa dejstvo, da še prav nihče s prstom ni mignil, da bi se kaj izboljšalo. Ponovno govorim o varnosti osnovnošolcev na cesti predvsem v našem kraju – Šalincih. Prav v naši KS in posebej v Šalincih je situacija najslabša in dejansko nevarna. Kljub že mnogim obljubam in zatrjevanjem, je stanje le še slabše.

Že znana dejstva so, da v kraju ni postajališč za šolski avtobus, ni vsaj enostranskih pločnikov v razpotegnjeni vasi, ni minimalne cestne razsvetljave in ni prav nobene cestne signalizacije, ki bi voznike opozarjale na šolarje na cesti. Sedaj, ko po cesti, kjer je vožnja tovornih vozil sicer prepovedana, z dovoljenjem občine vsakodnevno »dirkajo« težka tri in več osna tovorna kiper in mešalna vozila s skupno težo 30 in več ton v veliki frekvenci za potrebe železnice (zakaj le se dela podvoz v Grlavi???) je nevarnost še večja, saj tako vozilo zasede večji del cestišča ob srečevanju pa nujno uporabi tudi bankino in še kaj čez, torej del, ki ga praviloma uporabljajo pešci in otroci. In ta gost promet se začne že pred sedmo uro zjutraj, ko se šolarji napotijo še v temi na neurejeno mesto, kjer se šolski avtobus ustavi kar na cesti, saj druge možnosti pač ni.

Žalosti me dejstvo, da so še krave in divjad očitno vredne več, saj na njih na več mestih zasledim opozorilno prometno signalizacijo, v še tako odročnih krajih pa rumene talne oznake o postajališču avtobusa. Pri nas pač ne, je pa v sosednji vasi lep znak z govedom ob lepo osvetljeni cesti in ograji, ki sicer živini preprečuje nekontroliran dostop na cestišče, kjer pa avtobusi in tovorna vozila praviloma ne vozijo. Ne razumem, da ni bilo narejenega prav nič, tudi minimalne cenene rešitve ne. Opozorila že spomladi in pred pričetkom tega šolskega leta niso zdramila nikogar, čeprav so nekatere obljube bile dane. Tudi varuhi v modrem so se v širokem krogu izognili temu delu šolskih poti in raje »paradirali« ob glavnih prometnicah z urejeno signalizacijo, vidnimi prehodi, saj so tam opaženo izpolnili dano direktivo in se ponosno predstavljali medijem.

Na sestankih je bilo marsikaj napovedano in od vsega je ostal le program, ki naj bi uredil postajališče o nujni razsvetljavi npr. pa nič. Naj bomo zadovoljni, da je bilo vloženega veliko denarja v povezovalni vodovod, na katerega pa menda ne bomo priklopljeni ampak naj bi ostali na sedanjem salonitnem sekundarnem vodovodu je pa razkopal cesto, hrupno železnico, ki nam je uničila cestišča in bistveno poslabšala kvaliteto življenja v bližnji okolici pa spremenila eko sistem?

Ponovno pozivam tiste, ki so za to plačani in imajo službo, da končno nekaj naredijo tudi za varnost otrok na cesti. Sicer bi se organizirali že sami, a se bojimo, da bi se nam zgodilo to, kot drugje, da bi bili za nepooblaščen poseg kaznovani, saj moje dosedanje izkušnje kažejo prav na to.

Janče Gartner
Prispevek je mnenje avtorja in ne izraža nujno stališča uredništva.


Več v Kolumne in komentarji

Svetovni dan oživljanja na Grlavi

Minil je svetovni dan oživljanja!

četrtek, 27. oktober 2022 ob 13:05
Miha Deželak nam je prinesel nagrado

Miha Deželak nam je prinesel nagrado

nedelja, 1. avgust 2021 ob 08:47