Delavci - migranti so protestirali dostojno, a odločno

Največ ostrih besed je bilo namenjenih premieru Cerarju in finančnemu ministru Mramorju

Branko Košti, sobota, 27. december 2014 ob 23:30
Protest delavcev - migrantov v Šentilju

Protest delavcev - migrantov v Šentilju

Več tisoč delavcev, ki se vsakodnevno vozijo iz Slovenije na delo v sosednjo Avstrijo, se je na pobudo Civilne iniciative Apače, zbralo na protestnem shodu in izrazilo ogorčenje nad dejstvom, da njihov davčni položaj v domovini, kljub osemletnemu prizadevanju, še vedno ni urejen.

Glasno, a dostojno, so protestirali proti visokemu doplačilu dohodnine, ki ga od njih zahteva FURS in znaša od 500 pa tudi do nekaj tisoč evrov na letni ravni. K še odločnejšemu ravnanju je Civilno iniciativo spodbudil nedavno prejet dopis ministrstva za finance, s katerim je sporočilo, da je zato, ker nima koalicijske in strokovne podpore, ustavilo aktivnosti v zvezi s predlogom novele zakona o dohodnini, ki so ga letos usklajevali tudi s Civilno iniciativo Apače.

»Lopovi, lopovi...« je glasno odmevalo na starem mejnem prehodu v Šentilju, kraju, katerega so organizatorji simbolično izbrali za izražanje svojega nestrinjanja s slovensko davčno politiko. Še konkretnejši o stanju v Sloveniji in mnenju o vladajočih elitah pa so bili napisi in slike na številnih transparentih, katere so nosili protestniki.

Slovenski delavci-migranti, so še posebej ogorčeni nad ignoranco državnih organov, ki jih preprosto ignorirajo, saj na dopise Civilne iniciative sploh ne odgovarjajo. Največ kritičnih besed je bilo namenjenih predsedniku vlade Miru Cerarju in finančnemu ministru Dušanu Mramorju. Prvi govornik na zborovanju, predstavnik delavcev-migrantov iz Koroške Jože Zver, se je navezal na Cerarjev govor na proslavi ob dnevu samostojnosti, v katerem je dejal da je: "optimizmu potrebno pustiti več prostora, državo pa si moramo ponovno zaslužiti, tako da se upremo lastnim slabostim, med katerimi so največ škode povzročili pohlep, ignoranca in nespoštovanje".

"Zdaj pa sprašujemo širšo slovensko javnost, ali ga morda zapušča spomin ali pa je vmes navadno sprenevedanje in hinavščina. Govori namreč eno in dela drugo. Kako naj bomo optimistični, če nam s svojim pohlepom po naših prigaranih zaslužkih jemlje krvavo in z žulji prislužen kruh? Povzroča nam skrbi, vnaša nemir v naše družine in ignorira več tisoč delovnih migrantov skupaj z našimi družinami," je dejal Zver. Ministra Mramorja pa je ocenil kot zvestega Cerarjevega oprodo, ki je enostransko prekinil vsa dogovarjanja in pogajanja, čeprav so bile obljube ministrstva drugačne.

Predsednik apaške civilne iniciative Dušan Cvetko je povedal, da danes na zborovanju, kot že večkrat doslej, predstavnika države niso pričakovali, so pa s protestom ponovno opozorili na diskriminatoren položaj čezmejnih delavcev. Napovedal je tudi nadaljevanje pritiskov, s pomočjo evropskega poslanca Milana Zvera bo vprašanje sproženo tudi v evropskem parlamentu, proučujejo pa tudi možnost ponovne presoje zakona o dohodnini na ustavnem sodišču. Ne izključujejo tudi protestov pred slovenskim parlamentov, v kolikor se bo aroganca pristojnih državnih organov nadaljevala.


Več v Družabno