Skupno srečanje kolednikov v župniji Ljutomer

Praznik Sveti trije kralji

Nuša Novak, nedelja, 11. januar 2015 ob 09:46
Sveti trije kralji

Sveti trije kralji

V bogoslužju imenujemo praznik Sveti trije kralji, tudi razglašenje Gospodovo. Velja za enega najstarejših praznikov v Cerkvi. Njegova zgodba je znana. Ob času Jezusovega rojstva se je na Vzhodu prikazala čudovita zvezda. Modri - tako jim pravi evangelij - so bili učeni možje odličnega rodu, ki so imeli pri vladarjih velik vpliv. Zato jim pravimo kralji.

Trije modreci z Vzhoda, Gašper, Miha in Boltežar, ponazarjajo ljudi, ki so se v vsej zgodovini napotili k Detetu iz Betlehema, da bi ga počastili kot Božjega Sina in se mu poklonili … To so ljudje, ki so se odpravili v neznano, ljudje z neutrudnim srcem. Gnala jih je neizčrpna želja po Bogu in odrešenju sveta. Napolnjevalo jih je pričakovanje in ni jim bilo zadosti, da so imeli zagotovljene prihodke in ugleden družbeni položaj. Iskali so nekaj več. Nedvomno so bili učeni ljudje, poznavalci zvezd, ki so verjetno imeli dobro filozofsko izobrazbo. Toda oni so iskali nekaj več od znanja. Želeli so priti do samega bistva. Spoznati, kako postati zares človek. Zato so želeli izvedeti, ali Bog obstaja ter kje in kako biva. Ali skrbi za nas in kje ga lahko srečamo. Toda ni jim bilo zadosti, da bi samo izvedeli za to. Želeli so doumeti resnico o sebi, o Bogu in svetu. Njihovo zunanje romanje je izražalo njihovo notranjo pot, notranje romanje njihovih src. Bili so ljudje, ki so iskali Boga, ki so šli v pravo smer – k Njemu. Bili so iskalci Boga …

V torek, 6. januarja, je v cerkvi sv. Janeza Krstnika, na praznik svetih treh kraljev pri večerni sveti maši, ki je bila namenjena kolednikom in vsem sodelujočim, ki so pomagali pri zbiranju darov za materialno ogrožene, potekalo skupno srečanje kolednikov v župniji Ljutomer. Sveto mašo je daroval župnik Andrej Zrim, v somaševanju duhovnega pomočnika msgr. Izidorja Veleberija.

V  minulem adventnem času, je potekala tudi adventna akcija Otroci za otroke, kjer so veroučenci zbirali denar za misijone namenjene ubogim in lačnim otrokom po svetu. Letošnja rdeča nit akcije, je bil moto »Moj dar je korak dobrote za lačne otroke«. Na praznik svetih treh kraljev, pa so otroci tako prinesli svoje darove, k večerni sveti maši in jih zbrali v skupnem zbiralniku.

Pri maši so oznanili rezultate koledovanja, v katerem je sodelovalo 16 skupin kolednikov (to je več kot 70 kolednikov) s svojimi voditelji.


Komentarji

Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Prlekija-on.net. Pri komentiranju se držite teme, ne uporabljajte sovražnega govora in upoštevajte pravila.



Več v Kultura in izobraževanje