Pijan vozil v napačno smer na AC in ni upošteval znakov policistov

54-letni voznik ni upošteval znakov policije, vozil v napačno smer na AC, v organizmu pa je imel 0.97mg/l alkohola

Prlekija-on.net, torek, 13. januar 2015 ob 08:15
Avtocesta

Avtocesta

V ponedeljek, 12. januarja, ob 21.50 uri je bil Operativno komunikacijski center PU Murska Sobota obveščen, da se po pomurski avtocesti iz smeri Lendave v smeri Murske Sobote po nasprotnem smernem vozišču vozi neznani voznik osebnega avtomobila.

Policisti so s hitrim ukrepanjem poskušali voznika zaustaviti, vendar le-ta na znak policistov ni zaustavil, ampak je z vožnjo nadaljeval in se zaustavil po približno 350 metrih vožnje. Zaradi varnosti sta policista voznika usmerila na odstavni pas. Kraj pa so ustrezno označili delavci DARS-a. Med postopkom je bilo ugotovljeno, da je 54-letni voznik osebnega avtomobila iz UE Murska Sobota vozil pod vplivom alkohola. Odrejen mu je bil preizkus alkoholiziranosti, ki je pokazal 0,97 miligrama alkohola v litru izdihanega zraka.

Vozniku je bila nadaljnja vožnja prepovedana, vozniško dovoljenje mu je bilo začasno odvzeto in bo skupaj z obdolžilnim predlogom poslano sodišču Murska Sobota.

2.650 evrov kazni
Voznik je tako kršil določila 105. člena ZPrCP, ker je vozil pod vplivom alkohola, za kar je predpisana globa 1.200 EUR in 18 kazenskih točk, določila 30. člena ZPrCP, ker je vozil po nasprotnem smernem vozišču za kar je predpisana globa 1.200 EUR in 18 kazenskih točk in določila 27. člena ZPrCP, ker ni upošteval znakov policistov za kar je predpisana globa 250 EUR.

Za opisani dogodek velja opozoriti, da bi zaradi prisotnosti alkohola in neupoštevanja cestnoprometnih predpisov s strani voznika lahko nastale hude posledice tudi za druge udeležence v prometu. Zato velja omeniti nekaj opozoril voznikom, ki vozijo v napačno smer po avtocesti  in voznikom, ki se srečajo s takim vozilom.

Voznikom, ki zapeljejo v nasprotno smer na avtocesti, policija svetuje, naj takoj, ko ugotovijo nepravilnost ustavijo vozilo (po možnosti izven vozišča in tako, da ne ogrožajo sebe in drugih prometnih udeležencev) in ga v nobenem primeru ne obračajo. O tem naj takoj obvestijo policijo ali vzdrževalca avtoceste, ki bo poskrbel za ustrezno zavarovanje vozila in kraja.

Ostalim voznikom pa svetujejo, naj takoj, ko so obveščeni, oziroma ko vidijo, da po avtocesti iz nasprotne smeri prihaja vozilo, zmanjšajo hitrost in vključijo vse štiri smernike. Vozijo naj posebej previdno, na varni razdalji do vozila pred njimi, po skrajno desnem prometnem pasu in naj ne prehitevajo, saj vozniki, ki vozijo v nasprotno smer, za vožnjo pogosto uporabljajo prehitevalni pas. Spremljajo pa naj tudi prometno signalizacijo na avtocesti, ki prav tako opozarja na nevarnost (npr. rdeča luč pred predorom, portali ipd.). O voznikih, ki vozijo v nasprotno smer, pa naj takoj tudi obvestijo policijo na interventno številko policije 113.


Več v Črna kronika