V cerkvi sv. Janeza Krstnika je zapel oktet Castrum iz Ajdovščine

Praznik Jezusovega krsta

Nuša Novak, četrtek, 15. januar 2015 ob 19:47
Oktet Castrum v Ljutomeru

Oktet Castrum v Ljutomeru

Nedelja Jezusovega rojstva, je v Katoliški Cerkvi praznik Jezusovega krsta, ki se obhaja na prvo nedeljo po prazniku Gospodovega razglašenja oz. sv. treh kraljev.

In tako so v nedeljo, 11. januarja, tudi v ljutomerski župnijski cerkvi v Ljutomeru, počastili praznik Jezusovega krsta, saj je zavetnik cerkve v Ljutomeru Jezusov krščevalec, sv. Janez Krstnik, ki bogati cerkev tudi na glavnem oltarju.

Slovesno so obhajali sveto mašo ob 10.00 uri, ki jo je daroval kaplan Zoran Car. Že med samo sveto mašo, pa so lahko prisluhnili ubranemu petju okteta Castrum iz Ajdovščine, kateri je zbranim še več pesmi zapel po končani maši.

Praznik Jezusovega krsta je povezan s praznikom Gospodovega razglašenja, saj je Bog sam izpričal, da je Jezus njegov ljubljeni sin, ko je bil le-ta krščen v reki Jordan. Krst (potapljanje v vodo) je starodavni simbol očiščevanja: ljudje, ki so se dali Janezu krstiti, so hoteli s tem simboličnim dejanjem pokazati, da se odrekajo vsej nečistosti svojega poprejšnjega življenja in da bodo odslej živeli drugače. Tudi Jezus se je prišel krstit k Janezu in tako pokazal, da začenja novo poglavje v svojem življenju. Iz tega obreda izvira tudi krščanski krst, ki so ga pozneje opravljali Jezusovi učenci.


Več v Kultura in izobraževanje