»Starši – roparji izkušenj svojih otrok«

Predavanje Aleša Čerina v vrtcu Ljutomer

Nuša Novak, sreda, 11. februar 2015 ob 16:59
Aleš Čerin

Aleš Čerin

V četrtek, 5. februarja, je v vrtcu Ljutomer potekalo poučno-izobraževalno predavanje Aleša Čerina iz Ljubljane, z naslovom »Starši-roparji izkušenj svojih otrok«, ki ga je za starše in vzgojiteljice, organizirala ravnateljica Marija Pušenjak.

Nobenega dvoma ni, da se predšolski otrok uči preko konkretnih izkušenj, ki si jih otroci morajo sami pridobiti. Pri tem imamo zelo pomembno vlogo odrasli, pa najsi bo to v družini ali pa v vrtcu. Otroci se morajo namreč sami naučiti pobirati v življenju. Kar otrok zmore, tudi mora. In to naj tudi sam naredi. V skrbi za varnost in dobro počutje otrok, odrasli radi posegamo v dejavnosti otrok, ali naredimo marsikaj namesto njih. S tem jih lahko prikrajšamo za pomembne življenjske izkušnje, ki jih težko nadomestimo. Starši tako svoje otroke večkrat sicer nenamenoma, oropamo vsakodnevnih življenjskih izkušenj in samostojnosti.

Izjemno zanimiv predavatelj, podjetnik, oče 4 otrok, dedek, skavt, planinec…, predvsem pa človek širokega duha in zanimiv sogovornik, nas je z optimističnim pogledom na življenjske situacije in s konkretnimi primeri iz svojega življenja, poučil o številnih iznajdljivejših vzgojnih metodah in pravilnemu pristopu k vzgoji naših otrok in izoblikovanju njihove osebnosti.

Po predavanju smo lahko s predavateljem delili tudi svoje osebne izkušnje ter poklepetali v prijetni družbi. Vodja kuhinje vrtca Ljutomer, Vida Mihalič, pa je tudi tokrat s svojimi sodelavkami poskrbela za okusno presenečenje. Dovolj razlogov, da smo si v četrtek popoldan vzeli čas in ga preživeli malo drugače.


Več v Kultura in izobraževanje