»Požar« v Termah Banovci

Niz aktivnosti v projektu Policijska akademija detektiva Frančeka

Jože Žerdin, sreda, 18. februar 2015 ob 14:16
Gasilska vaja v Termah Banovci

Gasilska vaja v Termah Banovci

V času zimskih počitnic v Termah Banovci že deset let za otroke, ki so na počitnicah, pripravljajo niz aktivnosti s projektom Policijska akademija detektiva Frančeka. Vse aktivnosti v Termah Banovci peljejo skupaj s policijsko postajo Ljutomer.

Namen Policijske akademije detektiva Frančeka je v tem, da otroci preko igre in zabave ter druženja spoznajo, kaj vse se lahko v bistvu v vsakdanjem življenju zgodi - veliko tudi nepredvidenega in kako v tistem hipu ravnati.

Tako je v okviru projekta Policijska akademija detektiva Frančeka v sredo, 18. februarja, prišlo do neljubega dogodka, ko je v prvem nadstropju Term Banovci prišlo do požara. Kar 22 otrok je bilo ujetih v zadimljenem prostoru, pri čemer se je požar z veliko naglico širil. Takoj so na pomoč poklicali gasilsko operativno reševalno enoto gasilskega društva Ljutomer, ki so na kraj požara prispeli s tremi gasilskimi vozili in začeli s reševalno-evakuacijsko akcijo reševanja otrok iz hotela na dvorišče Term Banovci.

Gasilci so začeli z napadom, postavili tlačni vod in z reševalno opremo, video kamero v primeru požara v notranjosti, dihalnimi aparati in izpihalnikom zraka odšli v prostor, kjer je bil notranji požar. S pomočjo gasilske tehnike in opreme so gasilci požar lokalizirali in vseh 22 otrok varno pospremili na dvorišče. Prikazana je bila vaja, kako se rešuje v takem primeru ljudi iz objekta in kako ravnati v takem primeru, ko pride do požara, ko so osebe ujete v objektu, kjer je požar. Čeprav je šlo le za vajo je 11 gasilcev svoje delo opravilo z odliko. Vodja intervencije Dušan Hunjadi je bil z vajo zadovoljen.

V drugem delu pa so gasilci otrokom pokazali svoja vozila in opremo, ki jih potrebujejo v primeru požarov v objektu, v prometni nesreči na cestah, avtocesti ali gozdu in poplavah. Gasilci so ob tej priložnosti otroke poučili o samem delovanju gasilcev. Čeprav je šlo le za vajo so otroci spoznali marsikaj novega in zanimivega, predvsem pa lik gasilca in njegovo humano poslanstvo.


Več v Kultura in izobraževanje