Mineva sedemdeset let od ustrelitve talcev pri Mali Nedelji

Spomin na žrtve okupatorjevega zločina so počastili na spominski slovesnosti

Branko Košti, sobota, 7. marec 2015 ob 10:45
Vika Potočnik

Vika Potočnik

Množično in dostojno so v petek, 6. marca pri Mali Nedelji, počastili spomin na devetnajst žrtev enega zadnjih zločinov okupatorja na območju Prlekije. Osmega marca bo namreč preteklo 70 let, odkar je pod streli nemških okupatorjev, pri Mali Nedelji umrlo devetnajst rodoljubov, katere so pripeljali iz ptujskih zaporov.

Uvod v spominsko slovesnost je bila položitev venca k spomeniku v Senčarjevi grabi ob malonedeljskem pokopališču. Venec je položila delegacija veteranskih organizacij in Osnovne šole Mala Nedelja.

Osrednji del slovesnosti se je odvijal v Domu kulture pri Mali Nedelji, katerega dvorano so borci, veterani, krajani in mladina, napolnili do zadnjega kotička. Po prihodu praporjev borčevske in veteranskih organizacij ter PGD Mala Nedelja in Radoslavci, je zbrane nagovoril podžupan Občine Ljutomer Boro Zemljak. Slavnostna govornica, članica predsedstva Združenj borcev za vrednote NOB Slovenije, sicer malonedeljska rojakinja Vika Potočnik, v čustvenem govoru ni mogla prikriti veselja, ki ga doživlja vedno, ko pride v svojo rodno Prlekijo, iz katere je odšla v rani mladosti, pa se vedno znova rada vrača. Prav Prlekiji in skromnim, a pridnim Prlekom je posvetila večji del govora, saj: "če kdo ve kaj je kriza in če kdo ve kaj je pomanjkanje in revščina, potem je to prleška dežela. Ampak nikoli nismo zaradi tega obupali. Zmeraj smo si kot sosed sosedu pomagali, zmeraj smo našli tisti delček sredstev, da so lahko mladi odhajali v šolo. Šli smo velikokrat s trebuhom za kruhom, da smo lahko obnovili svojo domačijo. Nikoli pa nismo pozabili svojcev, slovenske besede, prleške besede", je dejala in v nadaljevanju spomnila tudi na prizadevanja za osamosvojitev Slovenije, katera se niso pričela z afero JBTZ, kot nekateri želijo prikazati danes, temveč že veliko prej. Seveda kot večina prebivalcev Slovenije, tudi sama ni zadovoljna z razmerami v državi, v kateri prevladujejo konflikti in pohlep po denarju.

V nadaljevanju slovesnosti se je odvil bogat kulturni program, v katerem so, poleg malonedeljske godbe na pihala, nastopili še učenci OŠ Mala Nedelja in Glasbene šole Slavka Osterca Ljutomer.


Več v Kultura in izobraževanje