Dijaki GFML na tekmovanju iz nemščine do dveh državnih naslovov

Osvojili so štiri zlate in devet srebrnih priznanj

Prlekija-on.net, četrtek, 12. marec 2015 ob 08:22
V ozdju državna prvaka, ob straneh mentorici

V ozdju državna prvaka, ob straneh mentorici

Dijaki Gimnazije Franca Miklošiča Ljutomer (GFML) se tudi v šolskem letu 2014/2015 udeležujejo najrazličnejših tekmovanj, s katerih se praviloma vračajo z vidnimi uvrstitvami. Tako so odlične dosežke zabeležili tudi na državnem tekmovanju iz nemščine. Osvojili so štiri zlate in devet srebrnih priznanj. Državna prvaka sta postala dijak drugega letnika Jurij Zemljič in dijakinja tretjega letnika Michelle Tivadar.

»Vsako leto se na državnem tekmovanju iz nemščine pomeri več kot sto dijakov iz različnih slovenskih srednjih šol in sicer v šestih različnih kategorijah. Najboljši med najboljšimi postanejo državni prvaki in med njimi sta letos Michelle in Jurij. Oba odlikuje izreden občutek za jezik, prav tako pa sta vsak po svoje izredno jezikovno ustvarjalna. Oba sta dokaz za to, da se jezika odlično lahko naučimo samo, če smo dovolj radovedni za jezikovne posebnosti in smo v stalnem stiku z jezikom. Šolsko učenje tujega jezika je zato predvsem usmerjanje v pravo smer in je pika na i večletnemu neformalnemu učenju tujega jezika. S takimi dijaki, kot sta Michelle in Jure, je zagotovo prijetno delati,« je po uspehu dejala profesorica nemščine na GFML Gita Fras, mentorica državnih prvakov.

»Prvi stik z nemščino sem imel že, ko sem obiskoval vrtec. Sestra me je takrat začela učiti števila v nemščini. Ko sem bil še otrok, sem gledal samo nemške risanke. S tem sem se res dosti naučil in še zdaj gledam samo nemške oddaje, ker s tem pridobim besedišče. Sicer pa sem se nemščino v šoli pričel učiti v drugem razredu. Mislim, da je ključ za dobro znanje nemščine biti čim bolj v stiku z jezikom in ga poslušati,« je povedal Zemljič, Tivadarjeva pa je dodala: »Meje v tvojem jeziku so meje tvojega sveta (Ludwig Wittgenstein). Menim, da je ključen dejavnik pri učenju tujega jezika vsakdanja povezanost s tem jezikom že od otroštva. Sama sem z nemščino odraščala preko risank, spremlja pa me vsak dan. V družini večinoma beremo nemške knjige, gledamo nemško televizijo in občasno preživljamo dneve v sosednji Avstriji. Nemška tekmovanja so zame prijetne izkušnje, rezultati pa dodatna motivacija v življenju

Poleg omenjenih dveh dijakov sta zlati priznanji osvojili še Anja Zadravec (mentorica Liljana Kosič), ki je tekmovala v kategoriji 2. letnik drugi tuji jezik, in Karmen Pozderec (mentorica Martina Vogrinec), ki je tekmovala v kategoriji 3. letnik, nemščina kot prvi tuji jezik za srednje poklicne in strokovne šole. Srebrna priznanja je doseglo devet ljutomerskih gimnazijcev in sicer Luka Antolin (mentorica Gita Fras), Tina Klement (mentorica Milojka Vaupotič), Matej Slana, Sara Heric, Miha Šemen (mentorica Liljana Kosič), Melanie Horvat, Evelin Tivadar (mentorica Gita Fras), Jan Markovič in Črt Kumer (mentorica Martina Vogrinec).


Več v Kultura in izobraževanje