Lani so trte posadili, letos so jih obrezali

Zgodovinski dogodek javne obnove vinograda v P&F Jeruzalem Ormož se nadaljuje: lani so trte posadili, letos so jih obrezali

Prlekija-on.net, četrtek, 12. marec 2015 ob 19:00
Špela Štokelj, Rebeka Dremelj in Sandra Vučko

Špela Štokelj, Rebeka Dremelj in Sandra Vučko

V P&F Jeruzalem Ormož so lani aprila na terasah vinograda ob Zidanici Malek izvedli zgodovinski dogodek, ko so prvič javno obnovili vinograd z 31.000 trtami. Pri sajenju novega vinograda so sodelovali številni predstavniki podjetij in znani Slovenci, ki so si pri največjem slovenskem vinarju posadili svoje vinske trte sorte šipon, letos pa je bilo na vrsti naslednje najpomembnejše delo v vinogradu - rez vinske trte.

Rez vinske trte je med najpomembnejšimi opravili, saj z njo uravnavamo rodnost in kvaliteto grozdja, trto vzpodbujamo ali zaviramo v rasti in vplivamo na njeno življenjsko dobo. Drugo leto pa že sledi prva trgatev in njihov prvi mošt.

Zbrane je na dogodku, ki je potekal v četrtek, 12. marca, pri Zidanici Malek, pozdravil direktor P&F Jeruzalem Ormož Mitja Herga, prisotna pa je bila tudi Vinska kraljica Slovenije 2015 Sandra Vučko, ki si je za svoje uradno vino izbrala prav lokalni ponos Prlekije - Šipon Gomila iz kleti P&F Jeruzalem Ormož. Dogodka so se med drugim udeležili župan občine Razkrižje Stanko Ivanušič, veleposlanik Nizozemske, Pieter Jan Langenberg, prisotni sta bili tudi nekdanji slovenski vinski kraljici, Špela Štokelj in Neža Pavlič, svojo trto je obrezal tudi Andrej Vršič, direktor LTO Prlekija Ljutomer ter številni drugi. Program je vodil Miha Deželak, za glasbeni nastop pa je poskrbela Rebeka Dremelj.

Da je rez trt potekal tako kot mora, so v vinogradih poskrbeli mentorji - ključno je namreč, da se rez opravi strokovno. Vodja vinogradništva Robert Jambriško je med drugim poskrbel za popoln rez trte Sandre Vučko, aktualne vinske kraljice. Mitja Herga je ob koncu obrezovanja trt ocenil opravljeno delo kot odlično in že napovedal prvo trgatev. S pomočjo vztrajne in skrbne nege strokovnjakov P&F Jeruzalem Ormož, trte namreč lepo uspevajo in naslednje leto se že obeta prva trgatev, nato pa prvi mošt. Po rezu je sledila prleška pogostitev, kjer so se zbrane okrepčali s prleškim piskrom, nato pa so se preselili v klet, kjer je sledila še degustacija vin.

»Od trte do steklenice vina«
Na dogodku je Vinar leta 2014 tudi prvič predstavil nov projekt, pri katerem sodeluje z Biotehniškim izobraževalnim centrom Ljubljana. Pri skupnem projektu so se aktivno vključili v izobraževanje študentov Višje strokovne šole, kjer bodo 10 študentov popeljali skozi proces »Od trte do steklenice vina«. Tako bodo študenti v jeruzalemskih vinogradih in ormoški kleti spoznali, kako se prideluje vino, pri tem pa jih bodo vodili strokovnjaki iz vinogradništva, vinarstva in enologije. Študenti bodo skozi projekt pridobili neprecenljivo znanje iz prakse in ga zaključili s čisto svojim vinom, ki bo nosil njihovo etiketo.


Več v Družabno