Odslužen televizor odložil kar ob cesti

Nepridipravi očitno vedo, da se bližajo akcije čiščenja narave in bo smeti tako in tako nekdo pobral za njimi

Prlekija-on.net, petek, 13. marec 2015 ob 09:363
Odslužen televizor ob cesti

Odslužen televizor ob cesti

Kot vsako leto, tudi letos lahko ob prebujanju narave ob gozdnih cestah, pešpoteh in drugih površinah v naravi, zasledimo poleg cvetočih zvončkov, kupe smeti. Tako smo v minulih dneh na cesti, ki pelje v Železne Dveri ob cesti zasledili, da je nekdo kar na robu gozda odložil odslužen televizor in vrečko z različnimi smetmi.

Smeti ležijo tudi v Kostanjevici, kjer je nekdo odložil celo vez plastenk in drugih odpadkov, ki kazijo lepo naravo. Tako v teh lepih dneh, ko se vse prebuja, v naravi "cveti" še vse kaj drugega, kot rože. Seveda takšne in drugačne smeti najdemo marsikje v naravi, saj jih je ljudem očitno lažje odložiti kje ob cesti, kot pa zapeljati na za to namenjeno deponijo. In tudi te dni se prične akcija Čisto veselje, kjer z zbiranjem odpadnih materialov lahko pomagamo otrokom iz socialno šibkih družin. Z odvozom smeti na določena mesta, smo tako poleg čuvanja narave, še dobrodelni.

V Sloveniji sicer od leta 2010 poteka projekt Očistimo Slovenijo v enem dnevu! oz. Očistimo Slovenijo za vedno! v organizaciji društva Ekologi brez meja. Leta 2010, ko je pri nas projekt bil izpeljan prvič, je po uradnih podatkih organizatorjev sodelovalo okrog 270.000 ljudi oz. več kot 13% vseh prebivalcev Slovenije, ki so odstranili 60.000 m³ ali 12.000 ton odpadkov s 7.000 divjih odlagališč.

Akcija je bila tako največja civilnodružbena iniciativa v zgodovini samostojne Slovenije in se v manjšem obsegu ponovi vsako leto od takrat v marcu ali aprilu, kjer prostovoljci počistimo divja odlagališča. A se ponavadi smeti kaj hitro ponovno znajdejo na teh odlagališčih, saj posamezniki brez vesti in zadržkov ponovno odvržejo smeti v naravi na istem mestu ali pa najdejo kakšno novo lokacijo. In ponavadi smeti odlagajo ravno v tem času, ko se bližajo čistilne akcije, verjetno z mislijo, "saj jih bo itak nekdo pobral za nami..."


Več v Črna kronika