Ob 20-letnici MCP, Ljutomer obiskal direktor Urada za mladino Peter Debeljak

Debeljak je pohvalil kvalitetno delo mladinskega centra ter povedal, da se v Uradu RS za mladino zavedajo težav lokalnih skupnosti pri financiranju področja mladinskega sektorja

Prlekija-on.net, petek, 13. marec 2015 ob 13:33
Obisk Petra Debeljaka v Prlekiji

Obisk Petra Debeljaka v Prlekiji

V četrtek, 23. marca, je v županatu Mestne hiše v Ljutomeru županja Občine Ljutomer, mag. Olga Karba, sprejela direktorja Urada Republike Slovenije za mladino mag. Petra Debeljaka, ki je Ljutomer obiskal ob 20-letnici delovanja Mladinskega centra Prlekije (MCP).

Županja je pozdravila vse zbrane ter ob tej priložnosti izrazila veselje nad aktivnim delom Mladinskega centra Prlekije in Mladinskega sveta Ljutomer. Izpostavila je številne nove pridobitve, povezane z mladimi, med drugim tudi skate park, ki je bil odprt lansko leto, in je predvsem rezultat uspešnega in aktivnega sodelovanja občine z mladimi. Povedala je še, da je v lanskem letu občini uspelo sprejeti Odlok o mladini, v letošnjem letu pa jih pomembno delo čaka pri pripravi Strategije za mlade.

Poudarila je velik pomen komunikacije in sodelovanja z mladimi in mladinskimi organizacijami, saj le tako lahko pride do uspešne izmenjave idej, in uresničitve aktivnosti in inovativnih projektov, ki bi mlade pritegnili in motivirali, da bi ostali v domačem okolju.

Debeljak je pohvalil kvalitetno delo mladinskega centra. Povedal je, da se v Uradu RS za mladino zavedajo težav lokalnih skupnosti pri financiranju področja mladinskega sektorja, ter dodal, da država lokalnim skupnostim ne bo obrnila hrbta, vendar pa se spreminjajo vidiki in načini državne pomoči. Vse to bo urejeno v novi finančni perspektivi.

Srečanje se je nadaljevalo z razpravo in razgovori, in sicer na temo »Podpora mladim s strani države in lokalnih skupnosti«, kjer so se gostom pridružili še nekateri lokalni odločevalci in mladi, mladinski delavci in predstavniki mladinskih organizacij. Razpravi so tako prisostvovali tudi Romeo Varga iz Regionalne razvojne agencije Mura, Vesna Laissani, direktorica Splošne knjižnice Ljutomer, podžupan Občine Ljutomer Janko Špindler in občinska svetnica Petra Mlinarič Jager.

Pri razpravi, ki jo je povezovala predsednica Mladinskega sveta Ljutomer in občinska svetnica Nina Stegmüller, sta sodelovali tudi višja svetovalka s področja družbenih dejavnosti v občinski upravi Karmen Lah in predstavnica Zavoda RS za zaposlovanje Cvetka Slavič. Karmen Lah je nekaj več povedala o uspešno pridobljenem certifikatu »Mladim prijazna občina« ter o ukrepih, ki se jih občina loteva na področju mladine. Cvetka Slavič je predstavila delovanje ZZRS na področju mladih ter ukrepov za mlade, s katerimi jim pomagajo do zaposlitve (razna usposabljanja, izobraževanja, programi zaposlovanj ipd.).

Že dopoldan je Peter Debaljak na lokaciji sedanjega sedeža MCP na Sp. Kamenščaku, skupaj z vsemi zainteresiranimi spregovoril na temo »Mladi in prihodnost«, nato pa so si skupaj ogledali vse tri zbirke Muzeja Ljutomer in ljutomersko knjižnico.

Županja in Peter Debeljak sta na srečanju prejela tudi posebno priznanje za uspešno sodelovanje z Mladinskim centrom Prlekije.


Več v Kultura in izobraževanje