Ribiškega Velikonočnega kresovanja se je udeležilo veliko Radgončanov in okoličanov

Ribiški kres uvod v številna kresovanja

Branko Košti, sobota, 4. april 2015 ob 12:33
Velikonočno kresovanje v Gornji Radgoni

Velikonočno kresovanje v Gornji Radgoni

Gornjeradgonski ribiči s pogostimi in pestrimi prireditvami obogatijo družabno življenje v Gornji Radgoni in njeni okolici. Ena takih tradicionalnih prireditev je »Velikonočno kresovanje«, katerega pričetki segajo v leto 2000. Takrat so namreč ribiči redno vsakoletno čistilno akcijo ob Lisjakovi strugi, kjer je spomladi veliko suhega vejevja in neuporabnega lesa, združili s prižigom le-tega, se ob ognju družili, spekli kakšno ribo in jo splaknili po grlu. Tako je nastala vsakoletna prireditev na predvečer Velike noči, sprva imenovana »Srečanje ob tabornem ognju«.

Lani in letos so »Velikonočno kresovanje« pripravili ob svojem ribniku v Podgradu že na velikonočni petek. Za številne obiskovalce so pripravili več kot sto pečenih postrvi in zraven postregli krompirjevo solato. Nikomur ni bilo dolgčas, saj so lahko klepetali ob prijetni glasbi, zapeli, nekateri so se pomerili tudi v kartanju šnopsa, še posebej pa so v naravi ob lepem vremenu uživali malčki. Zadovoljstvo obiskovalcev je ribiče RD Radgona in njihovega predsednika Vlada Drvariča, utrdilo v prepričanju, da bodo prireditev organizirali tudi v naslednjih letih.

Kres v Lisjakovi grabi je le uvod v številne prireditve s kresovi, katere se bodo odvijale v času od Velike noči do 1. maja v okolici G. Radgone. Na predvečer dneva upora kres prižigajo lovci ob svojem lovskem domu v Hercegovščaku, na predvečer 1. maja je poslastica na ŠRC Trate v organizaciji Zavoda za turizem, kulturo in promocijo, ter gasilcev, na praznik dela zvečer pa ribiči pripravljajo še »delavski kres v Podgradu«...


Komentarji

Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Prlekija-on.net. Pri komentiranju se držite teme, ne uporabljajte sovražnega govora in upoštevajte pravila.



Več v Družabno