Pri Sv. Juriju ob Ščavnici počastili spomin na ustreljene talce in obeležili 70 let konca druge svetovne vojne

Spominska slovesnost pri Sv. Juriju ob Ščavnici

Branko Košti, ponedeljek, 13. april 2015 ob 18:58
Slavnostni govornik je bil Darjan Mencigar iz KO ZB Radenci

Slavnostni govornik je bil Darjan Mencigar iz KO ZB Radenci

V Kocbekovi dvorani KUS-a pri Sv. Juriju ob Ščavnici, je v soboto, 11. aprila, potekala spominska slovesnost ob 70-letnici ustrelitve 12 talcev na Blagušu, hkrati pa so obeležili tudi 70-letnico konca druge svetovne vojne.

Prireditev je ob pomoči Občine Sv. Jurij organizirala Krajevna organizacija zveze borcev za vrednote NOB Videm, udeležili pa so se je predstavniki ZB za vrednote NOB Gornja Radgona na čelu s predsednico Valerijo Červič, predstavniki Območnega združenja veteranov vojne za Slovenijo, Območnega združenja slovenskih častnikov, Policijskega veteranskega združenja Sever, Društva izgnancev in Društva generala Maistra, prisotna sta bila župana Občin Sv. Jurij, Miroslav Petrovič in Radenci Janez Rihtarič.

Zbrane sta uvodoma nagovorila domačina, predsednik KO ZB za vrednote NOB Štefan Trstenjak in župan Mirko Petrovič, slavnostni govornik pa je bil Darjan Mencigar iz KO ZB Radenci, saj je bila večina talcev, ustreljenih 3. aprila 1945 v blaguškem gozdu, z območja današnje Občine Radenci.

Prireditev so s kulturnim programom popestrili pevci MPZ društva upokojencev Sv. Jurij ob Ščavnici pod vodstvom Nade Špišič, Lana Lančič z bandom, ki ga sestavljajo Nino, Bea in Luka, vsi dijaki GFM Ljutomer, svoj pogled na svet in umetnost pa so skozi odlomke pesmi Franceta Prešerna, Edvarda Kocbeka in domače pesnice Monike Čuš, v recitalu z naslovom Nekoga moraš imeti rad, predstavili dijaki GFM, ki obiskujejo gledališko šolo.

Pred slovesnostjo so predstavniki Občine Sv. Jurij in KO ZB Videm, položili cvetje k spomenikoma v blaguškem gozdu in pred zgradbo KUS.


Več v Kultura in izobraževanje