Minister Dejan Židan je odprl sejma Lov in Naturo

Oba sejma in spremljajoče prireditve so bile že prvi dan množično obiskane

Branko Košti, sobota, 18. april 2015 ob 13:37
Odprtje sejmov Lov in Naturo

Odprtje sejmov Lov in Naturo

Obmejno mesto Gornja Radgona konec tega tedna (od petka do nedelje), gosti že drugo letošnjo sejemsko prireditev, pravzaprav kar dva sejma: Lov in Naturo. Na otvoritvi sejmov, je predsednik uprave pomurskega sejma mag. Janez Erjavec, izrekel dobrodošlico vsem obiskovalcem, še poseben pozdrav pa je namenil gostom: ministru za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano mag. Dejanu Židanu, županu Občine Gornja Radgona Stanislavu Rojku, predsedniku Lovske zveze Slovenije mag. Srečku Felixu Kropeju, predsedniku Turistične zveze Slovenije Petru Misji, podpredsedniku Ribiške zveze Slovenije Djordju Vučkoviču, predsedniku Planinske zveze Slovenije Bojanu Rotovniku, predsedniku Kinološke zveze Slovenije Egonu Dolencu, veleposlaniku Romunije Nj. eksc. Mariusu Cosmini Boiangiu, predstavnikom ministrstva za kmetijstvo Romunije, delegacijam Medžimurske županije, Vojvodine in Srbije, Avstrije na čelu z deželnim glavarjem, direktorici Sklada kmetijskih zemljišč Ireni Šinko in Vinski kraljici Slovenije Sandri Vučko.

V nadaljevanju je poudaril pomembno vlogo lova skozi vso človeško zgodovino. Ta vloga se je v različnih obdobjih spreminjala, danes pa ima" država v lovcih in ribičih dobrega gospodarja prosto živečih živali in rib, pa čeprav v teh zapletenih časih in različnih interesih uporabnikov naravnega prostora ni enostavno", je povedal Erjavec in dodal, da so slovenski  lovci in ribiči, s svojimi krovnimi organizacijami. glavni kreatorji vsebine letošnjih dveh sejmov, ki sicer niso nove, saj so se pred uvedbo samostojnih sejmov pojavljali v okviru kmetijskih sejmov, dopolnjujejo pa jih še Zavod za gozdove, Kinološka zveza, Zveza za sokolarstvo in zaščito ptic ujed, Ministrstvo za kmetijstvo gozdarstvo in prehrano ter lovske organizacije iz Avstrije, Železne županije iv Vojvodine. Erjavec je izpostavil tudi posebnost Slovenije v primerjavi z ostalimi evropskimi država, saj, "če ima Slovenija najmanj kmetijskih zemljišč na prebivalca v Evropi, pa po količini vode štirikrat presega  evropsko povprečje. To pa seveda ni razlog za brezskrbnost, ampak za veliko odgovornost. Ni naključje, da so največja mesta nastala ob največjih rekah. Tudi Gornja Radgona je nastala ob veliki, 444 kilometrov dolgi reki Muri, ki povezuje različne regije, države in narode, ki so tako rekoč obsojeni na sodelovanje...".

Župan Stanislav Rojko, naravovarstvenik po duši in poklicu (je namreč gozdar in lovec), tokrat v lovski opravi, je vse navzoče pozdravil kot tovariše in kot nujno izpostavil potrebo, da se pri načrtovanju nadaljnega razvoja opredeli skrb za ohranitev naravnega okolja. V nadaljevanju so spregovorili še predsednik LZ Slovenijie Srečko Felix Krope, podpredsednik Ribiške zveze Slovenije Djordje Vučkovič in  predsednik TZS Peter Misja. Rdeča nit vseh govornikov je bila, da so lovci in ribiči v prvi vrsti varuhi narave in živali, da je to pravzaprav njihovo poslanstvo, varovanje čudovite narave, za katero je v Sloveniji značilna  biotska raznovrstnost in krajinska pestrost, pa mora biti skrb in dolžnost vseh.

Pred samim odprtjem sejma, je minister za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano ter podpredsednik vlade RS Dejan Židan, delil mnenje s predgovorniki, da lovstvo in ribištvo predstavljata predvsem upravljanje z naravnim prostorom. Interesov pri upravljanju okolja in prostora je veliko. S strpnim in strokovnim usklajevanjem, z dovolj razumevanja in tudi z iskanjem kompromisov, je te interese potrebno uskladiti v načrtih za dobro upravljanje s prostorom. Izpostavil je pobudo Čebelarske zveze Slovenije, ki jo aktivno podpira vlada RS, da se uvede Svetovni dan čebel, saj je čebelarstvo, poleg gospodarske dejavnosti, nenadomestljivo za opraševanje rastlin. Opozoril pa je še na, po njegovem mnenju enega najpomembnejših procesov v zgodovini samostojne slovenske države, na pobudo o zapisu pitne vode kot javne dobrine v ustavo, ki je že vložena v proceduro v državnem zboru. Ob koncu je organizatorjem čestital za še en pomemben sejem, ki pomembno prispeva k rasti zavesti o pomenu varovanja narave.

Za kulturno dogajanje na otvoritveni slovesnosti so poskrbeli Lovski rogisti Zveze lovskih družin Ptuj-Ormož pod vodstvom Danila Ivanuše, s prleško himno pa so jo zaključili Künštni Prleki, kateri so se na prizorišče pripeljali s starodobnimi Puchovimi kolesi.


Več v Gospodarstvo