Pomembna pridobitev za gasilce iz Gabrnika

Po 39 letih so gasilci iz Gabrnika dobili novo gasilsko avtocisterno

Jože Žerdin, sreda, 29. april 2015 ob 20:18
Novo vozilo PGD Gabrnik

Novo vozilo PGD Gabrnik

Leta 1929 je bilo v vasi Gabrnik v Slovenskih goricah v občini Juršinci ustanovljeno gasilsko društvo, ki danes šteje 115 članov, od tega je aktivnih 25 operativcev. V vseh letih delovanja je društvo posebno skrb in težo posvečalo požarni preventivi v kraju Gabrnik in občini Juršinci. Skrbelo je za izobraževanja članstva in modernizacijo, oziroma posodobitev društva.

Gasilci so se že v letu 2012 odločili in sprejeli odločitev za nabavo novega gasilskega vozila AC 24/50. Že takrat so ustanovili posebno komisijo, ki je imela nalogo, da izbere takšno vozilo, ki bo izpolnjevalo vse najsodobnejše standarde, ki veljajo na področju varstva pred požari in drugimi nesrečami in ki bo ustrezalo njihovemu specifičnemu požarnemu okolišu. Tako so v vas Gabrnik pripeljali novo gasilsko vozilo AC 24/50, ki je že v gasilski garaži. Novo vozilo je tako nadomestilo njihovo staro gasilsko avtocisterno, ki je letos dopolnilo 39 let.

Novo gasilsko vozilo pa izpolnjuje vse najsodobnejše standarde iz področja zaščite in reševanja ter varstva pred požari, zato bodo odslej gasilci iz PGD Gabrnik z novim vozilom opravljali intervencije in morebitne požare, ampak tudi sodelovali pri vseh ostalih naravnih nesrečah, ki so danes vse pogostejše. Gre za gasilsko avtocisterno s 5000 litrov vode ter z veliko dodatne gasilske opreme, kot je električna vitla, visokotlačni polivalni sistem spredaj, izpihovalec dima, izolirni dihalni aparati, električni agregat in še veliko ostale opreme.

Projekt AC 24/50, kot se je uradno imenoval so gasilci iz Gabrnika financirali po ključu; Občina Juršinci je za nakup vozila iz občinskega proračuna zagotovila 76 odstotkov sredstev, preostalih 24 odstotkov pa je društvo zagotovilo iz prispevkov občank in občanov Občine Juršinci, donatorjev, sponzorjev in lastnih sredstev. Vozilo je stalo 220.000 evrov. Novo gasilsko vozilo so na svečanosti predali svojemu namenu na veliki dvodnevni prireditvi pod prireditvenim šotorom na športnem igrišču v Juršincih.

V soboto, 24. aprila, so ob gasilskem dogodku postavili pomemben mejnik v razvoju gasilskega društva. Vsi skupaj so se najprej zbrali pred gasilskim domom Gabrnik, od koder so novo vozilo pospremili na prireditveni prostor v Juršince s častnim vodom ter pihalnim orkestrom Marezige. Osrednje praznovanje se je v Juršincih začelo z veliko gasilsko parado v kateri je sodelovalo 120 gasilcev in gasilk iz 18 gasilskih društev in gasilska vozila, najstarejše je bilo iz leta 1927.

Zbrane so ob tem svečanem dogodku ob predaji vozila svojemu namenu nagovorili predsednik PGD Gabrnik Miran Muhič, predsednik Gasilske zveze Juršinci Daniel Mlinarič, župan občine Juršinci Alojz Kavčič in član Upravnega odbora Gasilske zveze Slovenije Janez Merc. Prireditev so polepšali kvartet Bakus in otroci gasilk in gasilcev iz Gabrnika. Novo vozilo je blagoslovil Juršinski župnik Dušan Todorovič. Morda še to; ko so gasilci novo vozilo dobili, so ob tej priložnosti pripravili pravi gasilski spektakel. Vozilo so v vas Gabrnik pripeljali gasilci iz Gabrnika, katerega so pričakali gasilci iz vseh društev Gasilske zveze Juršinci z veličastnim vodnim slapom, pri čemer se je ta sprejem novega vozila zapisal z velikimi zlatimi črkami v kroniko delovanja gasilskega društva Gabrnik.


Več v Kultura in izobraževanje