Zakonca Šijanec iz Bučečovcev sta dočakala biserno poroko

Minilo je 60 let, kot da bi veter odpihnil jesensko listje

Jože Žerdin, nedelja, 3. maj 2015 ob 20:24
Biserna poroka zakoncev Šijanec

Biserna poroka zakoncev Šijanec

Med letošnjimi biserno poročenci v župniji svetega Križa na Murskem polju v Križevcih pri Ljutomeru sta tudi zakonca Šijanec iz Bučečovcev, ki sta tokrat že tretjič stopila pred oltar domače župnijske cerkve v Križevcih pri Ljutomeru, kjer sta si ponovno kot pred 60. leti obljubila zakonsko zvestobo.

Anton, rojen leta 1928. V času vojne je bil poklican v nemško vojsko, ko je bil star 16 let, ker pa je bil še mladoleten so ga poslali domov na civilno služenje vojske. Po vojni je delal na kmetiji v Bučečovcih. Leta 1960 je po starših podedoval posestvo v Iljaševcih ter se z družino preselil tja. Ker je bila kmetija majhna se je zaposlil v gradbenem podjetju Radgona, od leta 1964 pa do svoje upokojitve pa je bil zaposlen v Usnjarni Konus v Ljutomeru. Ob delu je ves čas pomagal ženi pri delu na kmetiji.

Žena Elizabeta, dekliško rojena Zver leta 1931 je po osnovni šoli končala tečaj za trgovko, vendar je zaradi potreb na domačiji staršev pustila službo. Po poroki z možem Antonom leta 1955 sta začela na svojem majhnem posestvu v Račkem Vrhu, pozneje na moževi domačiji v Iljaševcih, nato pa sta se preselila in prevzela domačijo na njenem domu v Bučečovcih. Vse svoje zakonsko življenje je Elizabeta posvetila zemlji, kmetiji in družini.

Skupno sta si ustvarila lep in prijeten dom za svoje otroke, vnuke in pravnuke, ki se vedno znova radi vračajo k njima. V zakonu sta se jima rodila sin Zvonko in hčerka Darja. V 60. letih se je njun zakon povečal za pet vnukov Petra, Darko, Iztok, Lidija in Jernej in sedem pravnukov, to so Žiga, Živa, Pascal, Gašper, Alin, Lara in Kaja. Na jesen življenja živita skupaj s sinom Zvonkom in njegovo družino, še vedno obdelujeta svoj vrt, rada skrbita zase, in rada priskočita na pomoč vsakemu, ki je potreben pomoči.

Poleg svojega dela sta bila in sta še vedno aktivna člana Kulturnega društva Kajer Bučečovci. Najbolj aktivna sta v sekciji za ohranitev kulturne dediščine in v sekciji ljudskih pevcev iz Bučečovcev. Oba sta prejemnika zlate Maroltove značke za kulturno ustvarjanje. Že več kot 40 let pa sta aktivna člana prostovoljnega gasilskega društva Bučečovci, sedaj sta častna člana. Da sta se učakala tako visokega zakonskega jubileja sta se kot pravita celo življenje spoštovala, pomagala en drugemu, a kljub temu je 60 skupnih zakonskih let minulo kot da bi veter odpihnil jesensko listje.

Sedaj po 60. letih skupnega zakonskega življenja sta se skupaj s svojimi najdražjimi v soboto, 2. maja, udeležila zahvalne svete maše ob biserni poroki v župnijski cerkvi svetega Križa v Križevcih pri Ljutomeru. Mašo je daroval domači župnik Štefan Vinkovič, ki jima je ob jubileju čestital ter zaželel še mnogo zdravih in srečnih skupnih let ter v spomin podelil molitveno knjižico. Sveto mašo so obogatili z cerkvenim in ljudskim petjem ljudski pevci iz Bučečovcev.


Več v Družabno