Tovornjakarji – carji prleških cest in cest nasploh

Janče Gartner, ponedeljek, 4. maj 2015 ob 09:535
Tovornjaki na prleških cestah

Tovornjaki na prleških cestah

Pa sem se lotil tudi te težave naših cest. Že dolgo me moti popolna aroganca voznikov tovornjakov in njihovo nespoštovanje predpisov in izkazovanje moči na vsakem koraku. Še najmanj je to, da parkirajo kjer se jim zljubi (parkirišča za osebna vozila, ob trgovskih centrih, avtobusnih postajališčih, privatnih zemljiščih), huje je to, da ne spoštujejo nikakršnih oznak, ki promet omejujejo ali celo prepovedujejo.

V Prlekiji in občini Ljutomer je veliko cest, kjer je tovorni promet omejen ali popolnoma prepovedan in polno je tudi znakov z omejitvijo hitrosti prometa. Tovorni promet je izredno gost in tudi z oznakami, ki dajo razmišljati, da verjetno niso ravno poslovno na teh cestah. V času posodabljanja železnice pa je tovorni promet še povečan. Vozijo pa tudi tam, kjer ne bi smeli ter ovirajo in ogrožajo ostali promet in šolske avtobuse. Tako se pogosto znajdejo tovorna vozila na cestah, ki so bližnjice ali pa izogibanje plačila cestnine na avtocesti, pa ne gre za lokalni promet, ki je ponekod dovoljen tovornim vozilom. Včasih je kar zabavno in varno voziti za kakšnim tovornjakom, ki ti utira prostor in popelje skozi naselja in omejitve tudi s hitrostjo do 90 km/h. Ljudje v modrem po moji izkušnji praviloma na to ne reagirajo in veselo jim zatrobim v pozdrav, ko »pripet« na rep tovornjaka odbrzim mimo njih. Pa ne nakladam, saj sem kdaj celo uspel zabeležiti kakšen podvig poklicnega voznika. Zadnji na slikah si je bližal pot med gramoznico in cesto za nasipavanje. Kaj je zaračunal naročniku?

Janče Gartner


MHA ponedeljek, 4. maj 2015 ob 22:20

Kere ceste so to na slikah? Mislec

ovencek1 torek, 5. maj 2015 ob 07:50

Dostikrat se vozim po Ljutomerski obcini pa je tam smiselnost prepovedi za kamione le to da je ceta na novo asvaltirana in zato je prepoved.Kar nekajkrat sem ze zasledil clanke na isto temo kako se z kamioni ne spostuje tega in onega .........pa vedno dobim obcutek da se ljudje niti malo ne zavedate da za volanom sedi nekdo ki ima na mesec skoraj toliko rikverca kot vi celo z osebnim celo leto ne naredite.Ob vsem tem pa bi se morda lahko vprasali kaj bi vi poceli v trgovinah ce teh grdih velikih tovornjakov ne bi bilo na cestah????Bili bi lacni in zejni ker te grdobe vam dostavijo vse kar vi potrebujete za zivljenje!!!
Po drugi strani pa se vedno nekako velja-Le cevlje sodi naj kopitar

YONG torek, 5. maj 2015 ob 09:29

Šokiran Jagenček 1 – Po reakciji sodeč ste očitno eden izmed voznikov tovornjaka. Veliko vas je, pa tudi sam imam vozniška dovoljenja od A do E poleg pilotskega in brodarskega. Morda pa le kaj vem o prometu in predvsem o predpisih. Če bi pozorno prebrali moj prispevek, bi izluščili, da opozarjam na kršitve CP predpisov, ki ogrožajo ostale udeležence v prometu, predvsem otroke, pešce, kolesarje, motoriste, …Vaš nastop pa je že v znanem stilu in groženj, kaj bo, če prenehajo voziti tovornjaki, kot vedno ne pozabi povedati prvi človek prevoznikov g. Klobasa. Jasno mi je, da je osnova vsakega gospodarstva in oskrbe transport – tudi cestni. A tu veljajo pravila in predpisi, katere pa morajo upoštevati tudi tovornjaki in ni opravičila za tako množične kršitve! Kaj ima floskula o »Ob vsem tem pa bi se morda lahko vprašali kaj bi vi počeli v trgovinah če teh grdih velikih tovornjakov ne bi bilo na cestah????Bili bi lačni in žejni ker te grdobe vam dostavijo vse kar vi potrebujete za življenje!!! » z opravičevanjem storjenih kršitev. Tudi vozniki policijskih, reševalnih, gasilskih, vojaških in tudi osebnih vozil (kako podcenjujoče se odzivate na to najštevilčnejšo skupino – vozili naj bi manj, kot vi vzratno) se morajo držati predpisov in ne vidim razloga, da bi bilo kakršno koli opravičilo, da lahko tovornjak vozi po cesti, kjer je zanj prepovedan promet, parkira, kjer se mu zahoče, ne upošteva cestnih omejitev, izsiljuje prednost šibkejšim udeležencem, …. Bomo zares lačni in žejni, če se bodo vsi držali predpisov?
Za konec pa še en pregovor : »če mačku stopiš na rep, zacvili« Hjooj

ovencek1 torek, 5. maj 2015 ob 17:48

Moster ce imas toliko kategorij bi lahko vedel da je kljub prepovedi za dostavo dovoljeno.Koliko vem pa je ravno to vozilo od vasega vzdrzevalca cest ki po moje tam lahko vozi.Ja kaksne pa imas a se policist,gasilec,resevalec.....drzi predpisov???Seveda sploh ko gre za intervencijo!!!Pa prepovedi po Ljutomeru in okolii so "predpisi"vasih vaskih poveljnikov ki sparajo asvalt!!!!!!!!Pa glede na napisano bi se moral bati za ostale udelezence v prometu ko si ti za volanom saj si ocitno eden tistih ki so kategorije kupili ob tem pa se se gres "vaskega"policaja ki nima kaj druga poceti kot skrbeti za red ob vsem tem pa si napisal da vozi kamion 90 km ti pa si ga posnel par metrov za njim pomei da se tudi ti vozis z tako hitrostjo in potem si ti res pravi naslov za red in spostovanje predpisov!!

ps-Klobaso pa si lahko domov peljes

YONG torek, 5. maj 2015 ob 23:14

Tiho Ja ovencek1, prav imaš! Sem pač butelj. Sicer pa pametni odneha. Varno vožnjo želim. To ja

Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Prlekija-on.net. Pri komentiranju se držite teme, ne uporabljajte sovražnega govora in upoštevajte pravila.

Morda vas zanima tudi


Več v Kolumne in komentarji