Slovesno odprli prenovljeno Posestvo Steyer

Posestvo obsega turistično kmetijo, vinsko klet, arhivsko klet z vinsko banko, sušilnico za grozdje, prostor za žganjekuho, prostor za predelavo oljnic ter skladišče

Prlekija-on.net, petek, 8. maj 2015 ob 11:36
Družina Steyer, foto: mediaspeed.net

Družina Steyer, foto: mediaspeed.net

V družbi prijateljev in poslovnih partnerjev je znana vinogradniška in vinarska družina Steyer, na čelu z Danilom in Magdo Steyer, slovesno odprla prenovljen in dograjen Proizvodno poslovni vinogradniški objekt. Z novimi prostori, ki se raztezajo na kar 1.550 m2, in dodatnimi vsebinami, bodo še obogatili turistično ponudbo v občini Apače in v širši regiji. V okviru dogodka so odprli tudi manjši družinski kovaški muzej.

Vrednost investicije je bila 1,6 milijona evrov (brez davka na dodano vrednost). Polovico sredstev sta prispevala Evropski kmetijski sklad za razvoj podeželja in Republika Slovenija, polovico pa so prispevali iz lastnih sredstev. Z gradnjo so začeli 8. marca 2014, gradnja pa je trajala dobro leto dni.

Proizvodno poslovni vinogradniški objekt se razteza v dveh etažah, uporabnih površin je 1.550 m2. Obsega turistično kmetijo, vinsko klet, arhivsko klet z vinsko banko, sušilnico za grozdje, prostor za žganjekuho, prostor za predelavo oljnic ter skladišče.

Celotno posestvo Steyer je veliko 28 hektarjev, od tega je 16 hektarjev vinogradov in v njih 80 tisoč trsov. Letno pri Steyerjih pridelajo okoli 80 tisoč litrov vina, največ seveda njihove hišne sorte - Dišečega traminca.
V vinski kleti je prostora za 110 tisoč litrov vina v nerjavečih sodih ter 20 tisoč litrov vina v lesenih sodih. Nova klet se ponaša z moderno tehnologijo za predelavo grozdja in pridelavo vina, še posebej so ponosni na novo, klimatizirano zorilnico penin.

Uredili so degustacijske prostore s sodobno opremljeno kuhinjo, ki so primerni za skupine do 48 ljudi. Po novem imajo na voljo prostore in opremo za predelavo oljnic in pridelavo žganja.

V okviru dogodka so odprli tudi manjši družinski kovaški muzej. Leta 1934 je namreč Jožef Steyer z ženo postavil temelje domačije in kovaške delavnice ter svoje življenje posvetil kovaški obrti. Njegovi potomci so se spominu na svojega očeta, dedka in pradedka poklonili z muzejem.

Obiskovalci si bodo lahko ob svojem obisku ogledali celotno posestvo, se seznanili z zgodovino, si ogledali kovačnico ter seveda uživali ob vodeni degustaciji tako vinskih kot domačih kulinaričnih dobrot. Posebnost je tudi vinska banka, kjer si lahko ljubitelji vina zakupijo prostor, nato pa s svojo družbo uživajo izbrana vina, ki so jih shranili v svoj vinski sef. Degustacijski prostor je seveda več kot primeren za različna praznovanja za zaključene družbe, v trgovini pa so za nakup na voljo vsa Steyerjeva vina, olja in žganje. Po želji si bodo lahko ogledali tudi ampelografski vrt, kjer imajo svoje trte zasajene tudi številni znani Slovenci, med njimi denimo Matjaž Kek, Milan Kučan, Alenka Gotar in številni drugi.

Magda in Danilo Steyer sta ob tej priložnosti povedala: »Iskreno nas veseli, da se nam je ob za nas tako pomembnem dogodku, kot je otvoritev prenovljenih prostorov, pridružilo toliko prijateljev in poslovnih partnerjev. Predvsem preteklo leto je bilo zaznamovano s trdim delom in številnimi odrekanji, a vse bo poplačano ob zadovoljnih obrazih naših gostov ter seveda vseh, ki uživajo v naših vinih. Veseli bomo vseh in vsakega posebej, potrudili se bomo, da bodo še naprej deležni toplega sprejema, odličnega vina, dobre hrane in prijateljskega vzdušja.« Zbrane je nagovorila Tadeja Kvas Majer, generalna direktorica Direktorata za kmetijstvo na Ministrstvu za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano Republike Slovenije, med drugim je bil prisoten tudi župan občine Apače, Franc Pižmoht.

Družina Steyer v soboto, 9. maja 2015, od 12. do 20. ure, vabi na Vinski dan na posestvu Steyer. Obiskovalci si bodo lahko v družbi članov družine Steyer ogledali nove prostore, degustirali prvovrstno vinsko kapljico, na čelu dišečim tramincem, poskusili odlično hrano ter se zabavali ob glasbi legendarnega štajerskega pevka Alfija Nipiča. Dogodek se bo zgodil na Plitvici 10 v Apačah.


Več v Gospodarstvo