V Banovcih je zadišalo po domačih dobrotah

Posladkali so se z domačimi dobrotami

Jože Žerdin, sreda, 13. maj 2015 ob 08:59
Kulinarična razstava Dobrote naših gospodinj

Kulinarična razstava Dobrote naših gospodinj

Pod naslovom Dobrote naših gospodinj so v okviru letošnjega 16. občinskega praznika občine Veržej v nedeljo, 10. maja, v prostorih vaško - gasilskega doma v Banovcih odprli kulinarično razstavo. Ker pa vsako leto kulinarično razstavo pripravlja druga vas v občini Veržej je letos ta čast organizacije kulinarične razstave pripadla Turističnemu društvu Banovci, ki je povezalo domala vse gospodinje iz vasi Banovci, ki so za razstavo pripravile najrazličnejše kulinarične dobrote.

Gospodinje vseh generacij so imele po izbiri za pripravo izdelkov proste roke, vsaka se je odločila sama s čim bo popestrila kulinarično razstavo. Pripravili so čez 100 vrst različnega peciva, tort, potic, krofov in izdelkov iz krušnega testa v obliki cvetov. Na kulinarično mizo pa so postavili tudi pravo prleško tünko. Pri člani Turističnega društva Danielu Slaviču pa je v njegovi domači krušni peči zadišalo po domačem črnem in belem kruhu, pletenicah, sadnem kruhu, krapcih, kvasenicah, postržnjačah, žemljah in kiflinih. Na razstavi je bila tudi makova potica, katero je spekel Daniel Slavič.

Tokrat so na kulinarični razstavi sodelovale tudi Terme Banovci z izdelkom žlahtni poljub in prleško gibanico. Nekaj kulinaričnih dobrot pa so na razstavo v Banovce prinesle gospodinje iz Turističnega društva Oplotnica, kajti obe društvi sta že vrsto let pobrateni. Razstavo je s svojimi umetniškimi slikami popestrila Tina Klement, Martina Pušenjak pa je za razstavo izdelala pletene mojstrske izdelke iz slame in ličja. Svoj prispevek k bogati kulinarični razstavi so dali tudi s svojimi medenimi izdelki člani Čebelarskega društva Veržej. Ob pogledu na kulinarične dobrote so se obiskovalci naužili ter se posladkali z njimi.

Koordinatorka kulinarične razstave je bila Lidija Topolnik, ki je poskrbela za postavitev in aranžiranje razstave. Na otvoritvi razstave je zbrane obiskovalce pozdravila predsednica Turističnega društva Veržej Jelka Klement,  v imenu občine Veržej  pa je vse skupaj nagovoril svetnik občinskega sveta občine Veržej Dejan Kolarič. Ob tej priložnosti je župnik župnije Veržej Jože Brečko blagoslovil kulinarične dobrote.


Več v Kultura in izobraževanje