Križem kapica udejanja načela RK

Novi mladi člani Rdečega križa Osnovne šole Radenci

Filip Matko, četrtek, 14. maj 2015 ob 11:48
Novi mladi člani RK na OŠ Radenci

Novi mladi člani RK na OŠ Radenci

Letošnji Teden Rdečega križa Slovenije (v dneh od 8. do 15. maja) poteka pod sloganom »Udejanjamo naša načela«. Gre v bistvu za sedem Temeljnih načel Gibanja Rdečega križa in Rdečega polmeseca, ki so jih slovesno sprejeli in razglasili na 20. mednarodni konferenci Rdečega križa in Rdečega polmeseca, ki je potekala od 2. do 9. oktobra 1956 na Dunaju v Avstriji. Ta načela, katerih 50-letnico slavimo letos, so naslednja: Humanost, Nepristranskost, Nevtralnost, Neodvisnost,Prostovoljnost, Enotnost in Univerzalnost.

Ta načela dejansko uresničuje 14 tisoč prostovoljk in prostovoljcev v okviru 56 območnih združenj in 897 krajevnih organizacijah Rdečega križa po vsej Sloveniji. RKS - Območno združenje Gornja Radgona ima 16 krajevnih organizacij RK in ena od teh deluje tudi v Radencih. Vsem mladim je treba približati načela delovanja najstarejše humanitarne organizacije na svetu (v Sloveniji bomo prihodnje leto proslavili njeno 150-letnico !) in zatorej so v Tednu Rdečega križa Slovenije bili opravljeni številni obiski na šolah.

Na Osnovni šoli Radenci so drugošolke in drugošolci 2. a in 2. b v ponedeljek, 11. maja, ob poslušanju zgodbice Križem kapica spoznali osnovno poslanstvo te humanitarne organizacije. Ob tem so vsi, katerih starši so podpisali pristopnico, bili sprejeti med mlade člane Rdečega križa, ki jih je vse ob tem slovesnem dogodku obiskala tudi ravnateljica šole Simona Grosman. Novosprejeti mladi člani so prejeli izkaznice RK ter priložnostno darilce - čokolado. Najmlajše v vrtcu pa bo s priložnostno zgodbico obiskal Medvedek Henry.


Več v Kultura in izobraževanje