»Mentorji za mlade in javna učeča se točka«, v projekt se vključuje tudi Občina Ljutomer

Na priporočilo Občine Ljutomer in pobudo županje mag. Olge Karba se je v Ljubljani nedavno udeležila omenjenega usposabljanja ljutomerska najmlajša občinska svetnica, Nina Stegmüller

Prlekija-on.net, torek, 19. maj 2015 ob 08:18
Z namenom zapolnitve vrzeli na področju povezovanja izobraževanja in dela z mladimi Life Learning Academia vzpostavlja mentorske programe, s katerimi želijo usposobiti različne predstavnike v organizacijah, da pridobijo naziv mentor. Usposabljanje poteka preko različno oblikovanih seminarjev in delavnic, katere izvajajo priznani zunanji sodelavci iz različnih področij, v njih pa praktično izobražujejo študente in dijake, ki s tem pridobijo kredibilnost za mentoriranje.

Na priporočilo Občine Ljutomer in pobudo županje mag. Olge Karba se je v Ljubljani nedavno udeležila omenjenega usposabljanja ljutomerska najmlajša občinska svetnica, sicer predsednica Mladinskega sveta Ljutomer in programsko-projektna voditeljica Mladinskega centra Prlekije-združenja NVO, socialnega podjetja, Nina Stegmüller, po poklicu magistrica psihologije. Z izvedbo in samim programom in potekom je bila izredno zadovoljna ter je ponosna in hvaležna lokalni skupnosti ter njenemu neposrednemu vodstvu, da so ji omenjeno usposabljanje tudi omogočili.

Program usposabljanja je vseboval mehke (andragoške in psihološke) ter trde veščine (specifično znanje, ki ga posameznik potrdi s potrdili). Vsebina mehkih veščin je zajemala:

Kompetence mentorja in vloga mentorja pri usposabljanju mladih dijakov in študentov za pridobitev praktičnih znanj in kompetenc. Udeleženci so se seznanili, katere so ključne kompetence dobrega mentorja in kaj so pričakovanja s strani vodstva podjetja na eni strani ter mentorirancev na drugi strani.

Metode učenja in prenosa znanja, učni stili. Udeleženci so spoznali kakšne učne stile imamo lahko ljudje in kako je potrebno znanje glede na učne stile ljudem podajati. Tako so spoznali kakšen učni stil imajo in pridobili orodja za ugotavljanje učnega stila pri njihovih mentorirancih.

Prepoznavanje talentov. Slušatelji so se naučili opazovati, postavljati vprašanja in poslušati mentorirance z namenom, da pridobijo razumevanje o njihovih sposobnostih, osebnostnih lastnostih in motivaciji pa tudi o specifičnih veščinah, znanjih in izkušnjah, ki skupaj tvorijo talent. Udeleženci so pridobili znanje in veščine odkrivanja talentov, s čimer bodo v svojem okolju mnogo pripomogli.

Psihologija komuniciranja med mentorjem in mentorirancem. Tu so se udeleženci naučili temeljnih veščin vodenja mentorskega procesa, podajanja povratne informacije in motiviranja vključno z obravnavo medgeneracijskih odnosov.

Na fotografiji izvajalke usposabljanja mentorjev za pridobitev potrdila mentor: od leve proti desni Jana Šušteršič, univ.dipl.psih., spec. managementa; Marjetka Kastner, mag.posl.ved, direktorica Life Learning Academia; dr. Alenka Stanič, izvedenka za zahtevne zaposlitve s prleško udeleženko Nino Stegmüller, ki bo v naslednjem mesecu tudi prejela potrjen certifikat mentorice.

Foto, tekst: Jožek Makoter


Več v Kultura in izobraževanje