Nekoč enotna župnija se spet povezuje

Gornja Radgona in Bad Radgersburg mesti in nekoč ena župnija, ki jo ločuje le reka Mura, po padcu meje vse bolj zbližuje s skupnimi projekti in cilji ljudi, ki želijo ohranjati trdnejše vezi in prijateljske medsosedske odnose

Prlekija-on.net, petek, 22. maj 2015 ob 08:49
Srečanje vernikov s skupno sveto mašo

Srečanje vernikov s skupno sveto mašo

Že v lanskem letu v mesecu maju je na pobudo župnije iz Bad Radgersburga in tamkajšnjega župnika Tomasa Babskega potekalo prvo srečanje vernikov s skupno sveto mašo obeh mest - Gornje Radgone in Bad Radgersburga, ki je bila darovana v sosednji avstrijski Radgoni v cerkvi, posvečeni sv. Mariji. V dogovoru obeh župnij so takšna srečanja s sveto mašo organizirane vsako leto izmenično, v mesecu maju v župniji Bad Radgersburg ter v mesecu oktobru v župniji Gornja Radgona.

Letošnje srečanje vernikov obeh župnij je bilo izpeljano s skupno sv. mašo, v obeh jezikih v nedeljo, 17. maja, v Marijini cerkvi v avstrijski Radgoni. Sv. mašo, ki jo je obogatil s korovskim petjem Mešani cerkveni pevski zbor iz župnije sv. Petra Gornja Radgona, sta skupaj darovala duhovnika obeh župnij Tomas Babaski in Franc Hozjan z željo, da bi se takšni dogodki ohranili in obogatili, krepili vezi med verniki ter povezovali obe župniji v duhovnosti in molitvi, katera je bila nekoč ena skupna župnija. Že v preteklosti je bilo sodelovanje obeh župnij nekako na dobrem nivoju, posebej še v času takratnega župnika v Gornji Radgoni Franca Puncerja, kateri si je še posebej prizadeval dobrega sodelovanja obeh župnij, vendar so še takrat bili časi katera meja je krojila in razdvajala ljudi. Danes je vse lažje in boljše z vidika skupnih projektov, druženja ter povezovanja.

Po končani sv. maši je ob cerkvenem prostoru sledilo prijateljsko druženje ob pogostitvi, ki so jo pripravili farani župnije Bad Radgersburg. Že naslednje letošnje srečanje s sv. mašo po izvedeno 10. oktobra v župniji Gornja Radgona.

Foto in tekst: Marjan Slavič


Več v Kultura in izobraževanje