V Murski Soboti so zadonele lovske pesmi z naslovom »Škrjanček poje in žvrgoli«

Pevsko društvo prekmurskih lovcev obeležilo 30. letnico delovanja

Jože Žerdin, ponedeljek, 1. junij 2015 ob 08:36
30 let Pevskega društva prekmurskih lovcev

30 let Pevskega društva prekmurskih lovcev

Lovski pevski zbor je bil ustanovljen leta 1985, torej pred 30 leti, na pobudo Zveze lovskih družin Prekmurja z namenom, da ohrani tradicijo slovenske lovske pesmi. Osrednje praznovanje ob tem visokem jubileju so pevci - lovci zaznamovali v sredini maja v Gledališču Park v Murski Soboti. Nabito polna dvorana je bil dokaz, da imajo ljudje radi tovrstno glasbeno zvrst.

Zbor je prvič nastopil istega leta na srečanju lovskih pevskih zborov in rogistov na Primorskem v Dekanih. Od takrat naprej se je udeležil vsake revije Lovskih pevskih zborov in rogistov, ki je vedno v drugem kraju. Leta 2003 se je lovski pevski zbor preimenoval v Pevsko društvo prekmurskih lovcev, danes je njihov predsednik Štefan Zelko, zborovodja pa Suzana Škafar. Program zbora sestavljajo narodne, umetne in tuje pesmi, pesmi z lovsko tematiko ter prekmurske. Zbor deluje in nastopa na vseh lovskih prireditvah, kot so proslave, obletnice, na občinskih revijah odraslih pevskih zborov in drugih prireditvah doma in v zamejstvu.

Pevsko društvo prekmurskih lovcev šteje trenutno 13 zvestih pevcev. Osnovni namen zbora je, da poje na raznih lovskih srečanjih, na vsakoletnih srečanjih lovskih pevskih zborov in rogistov, na žalnih slovesnostih preminulih lovcev in drugod. Veliko pojejo tudi na Hubertovih mašah, kjer se pripadniki lova, najstarejši strasti na svetu, simbolno zahvalijo naravi in svetemu Hubertu, zavetniku lovcev, za vse radosti in veselje, ki jim jih nudi lovsko poslanstvo.

Dosedanje delovanje Pevskega društva prekmurskih lovcev je zelo bogato in plodno ter uspešno, kajti v 30 letih so postavili pravi lovski »mozaik«, pri čemer so za svoje delovanje in nastope ter ubrano lovsko petje prejeli številna priznanja in plakete, tako doma, kot v tujini. V 30 letih so pevske uspehe kronali tudi zborovodje, prvi je bil Franček Zver, drugi Tomaž Kuhar, zadnja leta pa zbor vodi Suzana Škafar. Misel, ki so jo pevci spletli ob svojem 30-letnem delovanju je »Naša lovska kultura naj bo odraz poznejšim rodovom, kaj vse lahko stori naš človek - lovec, ki želi za razvoj slovenskega lovstva in notranje potrebe dati svoj prispevek. Mlajšim pa navdih in spodbudo pri nadaljnji krepitvi slovenskega lovstva in varovanje naravnega okolja«.

Njihova osnovna naloga in poslanstvo je širiti lovsko pevsko kulturo med lovci in drugimi ljubitelji lovskega petja. Že od ustanovitve zbora so navezali stike z zamejskim lovskim pevskim zborom »Doberdob« iz Furlanije Julijske krajine iz Italije. Za pevce je bilo prelomno leto 2003, ko se je lovski pevski zbor ZLD Prekmurje preimenoval v Pevsko društvo prekmurskih lovcev. Društvo je postalo novi član Zveze lovskih družin Prekmurje, ki še naprej skrbi za nemoteno delovanje zbora. Leta 2004 je bila podpisna listna o pobratenju med pevskim društvom prekmurskih lovcev in slovenskim lovskim pevskim zborom Doberdob. V letu 2005 je strokovno vodenje zbora prevzela zborovodkinja prof. glasbe Suzana Škafar. V zboru pojejo štiriglasno petje, vaje imajo v prostorih Zveze lovskih družin Prekmurje v Murski Soboti. Letno zabeležijo okrog 35 vaj in 20 nastopov.

Pomembna pridobitev je bila nabava lovskih plaščev »hubertus« in glasbila klavinove. Želja pevcev je, da bi v prihodnje posneli zgoščenko, kjer bi bile zbrane njihove skladbe, saj le takšen zapis ostane za zgodovino za poznejše rodove. V 30-letnem obdobju delovanja so pevci imeli okrog 900 javnih nastopov, od tega 50 v tujini. Na zadnjo pot so z lovskim petjem pospremili preko 300 lovskih tovarišev, v zadnjih treh letih pa so sodelovali na nekaj pogrebnih slovesnostih ne lovcev, na željo svojcev. Kot gostje njihovega jubileja so se udeležili in program popestrili tudi z italjanskimi pesmimi pobrateni slovenski lovski pevski zbor »Doberdob« in člani rogisti iz Kulturno umetniškega društva Prekmurski rogisti.

Pevskemu društvu prekmurskih lovcev so ob njihovem visokem jubileju izrekli čestitke, župan mestne občine Murska Sobota dr. Aleksander Jevšek, ki jim je ob tej priložnosti podelil občinsko priznanje, član Upravnega odbora Lovske zveze Slovenije Maksimiljan Lešnik in predsednik zveze lovskih družina Prekmurja Ludvik Rituper. Pevci so za svoje dolgoletno negovanje ubranega lovskega petja prejeli Gallusove značke. Bronasto za pet let udejstvovanje je prejel Edi Jakšič, srebrne Gallusove značke za 10 let so prejeli Marjan Korpič, Peter Avguštin, Marko Končan, zlate Gallusove značke za 20 let so prejeli Štefan Zelko, dirigentka Suzana Škafar, častne Gallusove značke za več kot 30 let petja so prejeli Marjan Pintarič, Branko Pihler, Ludvik Horvat, Bojan Bohnec, Roman Vergan, Mirko Kuhar in Matija Rogač.


Komentarji

Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Prlekija-on.net. Pri komentiranju se držite teme, ne uporabljajte sovražnega govora in upoštevajte pravila.



Več v Kultura in izobraževanje