Sveta birma v ljutomerski župniji

Letošnje leto je v ljutomerski župniji prejelo zakrament svete birme 44 birmancev in birmank

Prlekija-on.net, torek, 2. junij 2015 ob 21:11
Sveta birma v Ljutomeru

Sveta birma v Ljutomeru

V soboto, 30. maja, je ob 10. uri v cerkvi Svetega Janeza Krstnika v Ljutomeru, potekal zakrament svete birme. Na birmo so se veroučenci pripravljali z redno katehezo pri verouku, obiskom svetih maš, zadnje leto pa z udeležbo na duhovnih vajah in birmanski devetdnevnici. Vsak veroučenec je pred birmansko slovesnostjo potrdil svojo pripravljenost s preizkusom znanja o poznavanju krščanskega nauka, Svetega pisma in desetih zapovedi.

Letošnje leto je v ljutomerski župniji prejelo zakrament svete birme 44 birmancev in birmank. Vsi so odlično sodelovali in se primerno tudi pripravili na ta sveti zakrament, kajti sveta birma je zakrament, ki dopolnjuje sveti krst. Navadno se deli med sveto mašo. S tem se pokaže zveza tega zakramenta s sveto evharistijo. To so trije zakramenti uvajanja v krščanstvo. Redni delivec zakramenta svete birme je bil tudi letos pri birmovanju birmancev, škof Peter Štumpf. Polaganje rok na birmančevo ramo in maziljenje s posvečenim oljem ali sveto krizmo, je škof opravil vsem birmancem, ki so v spremstvu svojih botrov stopili pred škofa in tako postali na poseben način zaznamovani in potrjeni s Svetim Duhom.

Po celotnem obredu in končani sveti maši, so se vsi birmanci skupaj z duhovniki in škofom, zbrali zunaj pred cerkvijo in poskrbeli za prečudovito spominsko skupno fotografijo. K sreči je tudi vreme poskrbelo za odlično vzdušje vseh obiskovalcev.

Ob koncu pa so se vsi birmanci s svojimi botri in svojci odpravili vsak svojo pot, praznovanju naproti.


Več v Kultura in izobraževanje