Mozaik bogate kulturne ustvarjalnosti

Dvajsetletnica Kulturno umetniškega društva Bubla Radenci

Filip Matko, četrtek, 11. junij 2015 ob 13:31
20 let KUD Bubla Radenci

20 let KUD Bubla Radenci

V sredo, 10. junija zvečer, je Kulturno umetniško društvo Bubla v Radencih, ki ga od same ustanovitve vodi Marija Marič, proslavilo svojo dvajsetletnico obstoja. V Kongresni dvorani hotela Radin, kjer je tudi doslej večino kulturnih prireditev to društvo organiziralo in izvedlo, so se na odru, od 19.30 dalje, zvrstili številni nastopajoči. Bili so to članice nekdanjih in sedanjih sekcij tega društva, pa tudi skupine kulturnikov, ki so se v tem času že osamosvojile v samostojna društva. Tako je KUD Bubla pravzaprav tudi neke vrste inkubator kulturne dejavnosti te občine.

Vsekakor pa se jim v društvu v vseh teh letih ni uresničila velika želja, da bi tudi v Radencih bila izgrajena primerna kulturna dvorana. Zatorej so kulturnice in kulturniki svojo dejavnost izvajali v številnih različnih prostorih, so pa tudi veliko gostovali. To sta v svojem nastopu opomnili na hudomušen način dve Francki, ki sta menili, »da je vihar pred leti, ki je podrl večji del radenskega parka, odnesel tudi vse upe o izgradnji kulturnega hrama v Radencih, morda celo v Sveti Jurij ob Ščavnici, kjer se sedaj lahko ponosni na enega največjih in najlepših kulturnih domov daleč naokoli«. Vsem zbranim doma ni mogel obljubiti niti sedanji radenski župan Janez Rihtarič, a gostja dr. Marija Makarovič, znana slovenska etnologinja, jih je ob jubileju potolažila in pohvalila, da niso za dejavnost osnova prostori, pač pa pripravljenost posameznic in posameznikov, da nekaj ustvarijo na področju kulture.

In teh se je na odru zvrstilo kar nekaj. Za začetek ljudski pevci skupine »Večnica«, ki še vedno nastopajo v okviru KUD Bubla, humoristki Francka Cizl in Francka Sep, duet mladih kitaristov, sekcija kitaristov Jožeta Farkaša, mlada recitatorja Lan in Nik Marič, članica literarne sekcije Slavica Pirc, folklorna skupina KUD Bubla (ima že kar 10-letno »mirovanje«), ljudski pevci Kulturnega društva »Vrelec« (nekoč tudi pevska skupina KUD Bubla), violinistka Katarina Rantaša, član dramske sekcije kot pantomimik Albin Kranjc ter kitarska sekcija (nekoč skupina »Drotmantraši« so danes samostojno društvo), katerih nastope je povezovala Mirjana Ljuboje Olaj. Za zaključek pa je zaigrala profesionalna skupina »Gorički klantoši«, ki pa so seveda v precej drugačni zasedbi zaigrali in zapeli pred dvajsetimi leti na prvi prireditvi takrat novoustanovljenega Kulturno umetniškega društva Bubla v Radencih. Pred zaključkom slovesnosti je Simona Pirc Katalinič (tudi ona je nekoč sodelovala pri »Drotmantraših« KUD Bubla) iz Območne enote JSKD Gornja Radgona ob čestitkah predala tudi jubilejno častno priznanje JSKD Republike Slovenije društvu KUD Bubla, predsednica KUD Bubla Marija Marič pa je izročila društvena priznanja številnim dolgoletnim članicam in članom te kulturne družine.

Ob tej priložnosti je v 300 izvodih izšel poseben zbornik »Bubla - 20 let«, ki so ga prejeli vsi obiskovalci jubilejne prireditve, kot tudi vsi nastopajoči.


Komentarji

Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Prlekija-on.net. Pri komentiranju se držite teme, ne uporabljajte sovražnega govora in upoštevajte pravila.



Več v Kultura in izobraževanje