Svojemu namenu sta bila predana dva defibrilatorja na območju občine Križevci

Defibrilatorja sta po novem nameščena tudi na bencinskem servisu v Vučji vasi in na gasilskem domu v Kokoričih

Prlekija-on.net, ponedeljek, 15. junij 2015 ob 21:00
Predana dva defibrilatorja na območju občine Križevci

Predana dva defibrilatorja na območju občine Križevci

V ponedeljek, 15. junija, sta bila svojemu namenu predana defibrilatorja na bencinskem servisu v Vučji vasi in na gasilskem domu v Kokoričih. Po AED napravi v poslopju banke v Križevcih pred nekaj leti, so tako sedaj na področju občine Križevci tri takšne naprave, ki rešujejo življenja.

Defibrilator v Vučji vasi je prispeval Zdravstveni dom Ljutomer, v Kokoričih pa vaščanka Olga Lupša, ki je izvajalka storitve pomoč družini na domu. Direktor Zdravstvenega doma mag. Tomislav Nemec je povedal, da gre za pomembno pridobitev za občane, da je pomembno, da vedo z njim ravnati in da je v zadnjem času zaradi usposobljenosti izvajalcev nujne medicinske pomoči manj smrtnih primerov na terenu. Tudi župan občine Križevci mag. Branko Belec je dejal, da so pomembne prve minute, kako nekdo odreagira pri srčnem zastoju in na kakšen način nudi pomoč drugemu človeku in da je bistveno, da je na različnih lokacijah na voljo čim več AED naprav, da se tako človeku do prihoda ekipe nujne medicinske pomoči reši življenje. Vsekakor pa si oba, tako župan kot direktor zdravstvenega doma želita, da bi se naprava čim manjkrat uporabljala in da bi bila življenja čim manjkrat ogrožena.

Ekipa nujne medicinske pomoči je zainteresiranim občanom na obeh lokacijah prikazala postopek oživljanja in delo z AED, občani pa so se lahko tudi sami preizkusili v praktičnem prikazu vaje na lutki.

Naprava z oznako AED (avtomatski eksterni defibrilator) je prenosna elektronska naprava, ki je sposobna zaznati zastoj srca pri človeku. S pomočjo električnega sunka pa lahko srce ponovno zažene in s tem reši življenje. Sestavljena je iz ohišja z baterijo, iz tega pa izhajata dve nalepki-elektrodi. Ima dobro viden gumb za vklop in proženje električnega sunka in zvočnik, iz katerega je slišati navodila za uporabo v slovenskem jeziku.
Uporaba je varna in enostavna, zato ga lahko uporablja prav vsak. Sam po sebi aparat še ne rešuje življenj, je pa izjemno pomemben dodatek pri oživljanju s pritiski na prsni koš in z umetnim dihanjem. 

Kratko in preprosto navodilo za uporabo na primeru:
Nahajate se pred lokalom v Vučji vasi na bencinskem servisu. Pred vami se nekdo zgrudi na tla. Kako ukrepati?
  1. Najprej poskrbite za svojo in bolnikovo varnost (da vas avto ne povozi, da ne pade kaj na vas itd.).
  2. Obolelega primete za rame in ga stresete ter ga glasno ogovorite.
  3. Če se ne odziva, preverite dihanje in pulz, če tega ni, glasno pokličete na pomoč.
  4. Sprostite dihalno pot in takoj začnete z zunanjo masažo srca in umetnim dihanjem (2 vpiha na usta, 30 pritiskov na prsni koš), ostali očividci takoj pokličejo 112 in nekdo izmed njih odide po avtomatski defibrilator.
  5. Aparat odpremo in delamo natančno tako, kot nas sam aparat usmerja. Pomembno je, da se zunanja masaža srca izvaja neprekinjeno do prihoda ekipe nujne medicinske pomoči. Masažo prekinemo samo takrat, ko nam aparat naroči, da moramo defibrilirati.
Pomembno je, da po vsaki uporabi defibrilatorja obvestite upravo občine Križevci ali zdravstveni dom Ljutomer zaradi preverjanja opreme in dopolnitve le-te.


Več v Kultura in izobraževanje