PVD Sever za Pomurje tudi v letošnjem letu zelo aktivno na območju vseh pomurskih občin

S svojo dejavnostjo širijo domoljubje in spomin na dogodke v osamosvojitveni vojni

Prlekija-on.net, četrtek, 18. junij 2015 ob 13:00
PVD Sever za Pomurje

PVD Sever za Pomurje

Policijsko veteransko društvo (PVD) Sever za Pomurje je tudi v letošnjem letu zelo aktivno na območju vseh pomurskih občin. S svojo dejavnostjo širijo domoljubje in spomin na dogodke v osamosvojitveni vojni.

PVD Sever za Pomurje je društvo, v katerem so zbrani udeleženci vojne za osamosvojitev Republike Slovenije leta 1991 z namenom, da ohranjajo spomin na dogodke v tistem času in širijo domoljubje. V društvo je včlanjenih nekaj manj kot 500 veterank in veteranov vojne za Slovenijo iz vrst policistov, rezervnih policistov, drugih delavcev policije ter državljanov, ki so aktivno sodelovali pri aktivnostih za zaščito demokratičnih procesov v Sloveniji in v vojni za Slovenijo leta 1991.

Člani društva so v letu 2014 izvedli veliko aktivnosti, katerim skupno je bila ohranitev spomina in prispevek policijskih enot k osamosvojitvi Slovenije in njena nadaljnja pot suverene, mednarodno priznane in neodvisne države prebivalcev v okviru Evropske unije in mednarodne skupnosti, v zbiranje arhivskega in dokumentarnega gradiva, prenašanje dogodkov osamosvojitvene vojne in pridobitev na mlade, sodelovanje s sorodnimi veteranskimi in domoljubnimi organizacijami tako v domovini kot v sosednjih državah in utrjevanju medsebojnih odnosov in pomoči članom v vsakdanjem življenju in pri urejanju, pridobivanju in ohranjanju statusa vojnega veterana in pravic.

Najpomembnejši aktivnosti v letu 2014 sta bili vsekakor izvedba skupščine društva 28.2.2014 na kateri je bilo izvoljeno novo vodstvo in prireditev ob 20. obletnici društva v Svetem Juriju ob Ščavnici, dne 14.06.2014. Člani Pododbora Gornja Radgona so skupaj z občino sveti Jurij ob Ščavnici organizirali in izvedli prireditev na kateri je bil slavnostni govornik predsednik Združenja Sever, Tomo Čas.

V mesecu juliju so skupaj s Policijsko upravo Murska Sobota končali projekt raziskave zgodovine Pomurske policije in v tej zvezi izdali tudi knjigo z naslovom Zgodovina pomurske policije in orožništva in vzporedno v Pokrajinski in študijski knjižnici v Murski Soboti postavili še razstavo o osamosvojitveni vojni, na kateri so si obiskovalci lahko ogledali tudi nekaj kosov starega orožja, uniform, vozil in opreme.

Člani društva so se skozi celo leto udeleževali raznih prireditev, pohodov, državnih proslav, različnih športnih tekmovanj, prav tako pa so organizirali zelo zanimiv izlet na Dolenjsko. V letu 2014 so odlično sodelovali s Policijsko upravo M. Sobota, enotami Slovenske vojske, osnovnimi šolami Pomurja, župani Pomurskih občin, sorodnimi veteranskimi in domoljubnimi društvi, med katerimi najpomembnejše mesto predstavljajo društva Organizacij Zveze veteranov vojne za Slovenijo M. Sobota, Lendava, G. Radgona in Ljutomer, Organizacije zveze slovenskih častnikov Ljutomer, G. Radgona in Lendava, Združenje za vrednote NOB Ljutomer, G. Radgona, M. Sobota in Lendava ter Krajevno domoljubno združenje Puconci, Društvom upokojencev kluba Maksa Perca, stanovskim društvom IPA za Pomurje, Športnim društvom UJV M. Sobota, Društvom policijskih šefov, obema sindikatoma in sicer PSS in SPS. Vrsto let tudi odlično sodelujejo z UDVDR Vukovarsko Sremske županije in društvi Polgaror iz Magjarszombatfa ter pokrajinsko društvo POLGAROR iz Szombatheliya in društvom BEOSZ iz Szombathelya.

V letu 2015 so in še bodo izvedli številne aktivnosti na področju:

Domoljubne dejavnosti kot spominske in druge slovesnosti
Izvedli bodo tradicionalni pohod po poteh Pomurske policije na območju občine Rogašovci ter postavitev spominskega obeležja na hiši hranitelja orožja na območju občine Rogašovci. Sodelovali bodo pri organizaciji pohoda Radenci - Gornja Radgona. Sodelovali bodo pri organizaciji slovesnosti odhoda zadnjega vojaka JLA iz R Slovenije na Gibini. Izvedli bodo slovesnost ob obletnici akcije Sever na območju društva. Sodelovali bodo pri organizaciji slovesnosti ob dnevu državnosti na policijski upravi Murska Sobota. Sodelovali bodo na komemoracijah ob dnevu mrtvih. Soorganizirali bodo tradicionalni pohod do pomnika v Dolgi vasi, svečanost na MMP Petišovci ob dnevu državnosti in svečanost pri mostu čez Muro v Srednji Bistrici.

Slovesnosti drugih društev in zvez
Udeležili so se spominske slovesnosti pri OŠ Mala Nedelja in v Cezanjevcih, Ribičev mlin. Udeležili se bodo spominske slovesnosti na Cerju. Udeležili se bodo slovesnosti ob obletnici odhoda zadnjega vojaka iz R S. Udeležili se bodo državne slovesnosti ob obletnici akcije Sever. Udeležili se bodo slovesnosti, ki jih ob državnih praznikih organizirajo občine ter slovesnosti pred spomenikom na Trgu zmage v Murski Soboti maja in decembra.

Sodelovanje z drugimi veteranskimi organizacijami doma in v tujini
Nadaljevali bodo aktivno sodelovanje s sorodnimi veteranskimi društvi doma in na Madžarskem in Hrvaškem. 

Sodelovanje z mladimi, publicistična dejavnost, spominska obeležja
Sodelujejo pri izvedbi natečaja na temo - spominska obeležja pripovedujejo - za osnovne in srednje šole na območju UE Ljutomer. Pripravljajo gradiva za knjigo o osamosvojitveni vojni v Pomurju. Letos bi radi opravili pregled stanja spominskih obeležij na območju delovanja društva in se dogovorili z občinami, državnimi organi in zasebniki glede vzdrževanja spominskih znamenj. Organizirali so razstavo: človeka nikar na dvojezični srednji šoli v Lendavi. Konec maja so izvedli kolesarsko vožnjo med pomniki osamosvojitvene vojne z razlago dogodkov med osamosvojitveno vojno. Izvajati so začeli učne ure v osnovnih in srednjih šolah glede osamosvojitvene vojne in domoljubja.

Šport in prosti čas
Aktivno bodo sodelovali pri organizaciji in tekmovanjih na veteranskih igrah v Dobrovniku. Letos bodo organizirali odprto tekmovanje v streljanju z zračno puško za pokal PVD Sever za Pomurje in ribiško tekmovanje za pokal PVD Sever za Pomurje. Z PU Murska Sobota bodo organizirali športno srečanje v Odrancih. Udeležili se bodo tekmovanja v smučanju v organizaciji Združenja Sever ter tekmovanj, ki jih organizira RK IPA za Pomurje in sicer bowlinga, kegljanja in streljanja z zračno puško. Udeležili se bodo preiskusa v streljanju v organizaciji slovenske vojske, strelskega kondiciranja z malokalibersko puško v Presiki, ki ga organizira ZSČ ter orientacijskega pohoda med goricami, ki ga organizirata ZVVS in ZSČ Ljutomer. Udeležili se bodo ribiških tekmovanj drugih društev,  tekmovanja v šahu v organizaciji veteranskih društev Sever. Organizirali bodo izleta za člane društva skupaj s člani društva Maksa Perca. Z RK IPA za Pomurje in obema policijskima sindikatoma, bodo organizirali dedka mraza in jeseni poskušali organizirati kostanjev piknik za člane društva.


Več v Kultura in izobraževanje