Odprla so se vrata nove učne rokodelske delavnice Centra DUO v Veržeju

Pod prsti rokodelcev se bo pisala nova podoba iz naravnih materialov

Jože Žerdin, petek, 19. junij 2015 ob 20:02
Odprli učno rokodelsko delavnico

Odprli učno rokodelsko delavnico

Center domače in umetnostne obrti (DUO) Veržej, kot regijski rokodelski center postaja z vztrajnim delom in jasno vizijo prepoznaven tako v strokovnih krogih, kakor tudi med uporabniki, kot so izobraževalne ustanove, turistični centri in socialne ustanove. Vedno večji obisk in zadovoljni uporabniki sta trdno zagotovilo, da je rokodelski center v tem pomurskem prostoru potreben in da ima prihodnost.

Rokodelski center v Veržeju tako postaja izobraževalno družbeno stičišče rokodelstva in kulturne dediščine. V zadnjih sedmih letih so po besedah direktorja Zavoda Marianum Veržej Janeza Krnca postavili na področju rokodelstva pomembne mejnike. V Centru domače in umetnostne obrti so dogradili rokodelsko trgovino, kjer svoje izdelke ponuja 50 rokodelcev in Ekomuzej rokodelstva z bogato rokodelsko knjižnico in drugim rokodelskim gradivom ter Puščenjakovo dvorano, kjer so skozi leto razne priložnostne razstave na temo rokodelstva in domače obrti. Zadnji projekt v tem kamenčku mozaika so v Veržeju zaokrožili in v petek, 19. junija na svečan način odprli in blagoslovili nove prostore učno rokodelske delavnice. To bo prostor za združevanje, povezovanje in izdelovanje novih rokodelskih izdelkov, predvsem iz naravnih materialov bodo izpod prstov rokodelcev nastajali novi unikatni uporabni izdelki.

V tem prostoru bodo svoje mesto na usposabljanju in pridobivanju novih znanj in veščin s področja rokodelstva pridobivali mladi in tisti, ki si bodo to znanje želeli pridobiti, denimo mladi invalidi in ljudje s posebnimi potrebami. Center DUO Veržej se bo na področju usposabljanj povezoval z centrom za rehabilitacijo Soča, Zavodom za zaposlovanje in drugimi podobnimi ustanovami, kot je center za poklicno izobraževanje Slovenije, pri čemer bodo na tak način omogočili ljudem, da si pridobijo nekaj znanj in veščin.

Učna rokodelska delavnica je namenjena predstavitvi rokodelske dediščine v Pomurju in širše ter omogoča kvaliteten prenos znanja in spretnosti posameznih rokodelskih veščin. Osrednji prostor je namenjen lončarski dejavnosti, kjer osem vreten omogoča izvedbo delavnic za različne ciljne skupine. Seveda je zagotovljeno tudi za ostalo lončarsko orodje in lončarska peč za žganje gline. Stranski delovni prostori pa omogočajo izvedbo predstavitvenih delavnic tudi za druge rokodelske poklice, kot je pletenje iz slame, polstenje, izdelava replike igrač, kvačkanje in šivanje, kjer bodo starejši rokodelske veščine prenašali na mlajše rokodelce. Nova učna rokodelska delavnica omogoča tudi številne nove možnosti, poleg krajših usposabljanj in predstavitvenih delavnic, ki jih že izvajajo, lahko prostor postane vezni člen za mlade rokodelce z nadgradnjo rokodelskega inkubatorja ali aktivnega zaposlovanja v sklopu zaposlitvenih centrov. Center DUO v Veržeju je dobil »srce« rokodelskega centra, kjer bo odslej prostor srečevanja, poučevanja, inovativnosti in prostor znanja s področja rokodelstva.

Kot je ob odprtju povedal dr. Janez Bogataj, profesor etnolog, je Slovenija na področju rokodelstva dobila sodobne učno rokodelske delavnice, en od teh je sedaj v Veržeju. V Sloveniji je bil že v devetdesetih letih 20. stoletja izdelan projekt 10 - 13 rokodelskih centrov, kar je bila novost tudi v mednarodnem pogledu. Zaradi različnih razlogov ta projekt ni bil uresničen in šele leta 2014 so se posamezni rokodelski centri povezali v združenje. Glavni pomen rokodelskih centrov je v izobraževanju, ustvarjalnosti, promociji in trženju rokodelskih izdelkov, predvsem pa omogočajo bolj oprijemljive prihodnosti za vključevanje mladih v rokodelske poklice.

Konzorcij rokodelskih centrov Slovenije je bil ustanovljen v letu 2014. Rokodelski centri, ki so člani Konzorcija rokodelskih centrov Slovenije, povezujejo več kot 750 rokodelcev, od katerih je več kot 140 nosilcev certifikata Art & Craft. V obdobju od leta 2010 – 2015 so rokodelski centri izvedli več kot 25 večjih projektov s področja rokodelstva in na različnih delavnicah in izobraževanjih znanja in spretnosti posredovali več kot 17.000 udeležencem nova znanja. Naložba v rokodelsko delavnico v Centru domače in umetnostne obrti v Veržeju je ocenjena na okoli 150 tisoč evrov, del denarja 64 tisoč evrov so prispevali donatorji iz Švice Don Bosco Jugendilfe Weltweit in Leopold Bachmann Stiftung, kjer je posebno vlogo odigral pater Tone Roger iz Švice, ki je poskrbel za donatorski delež z želijo, da bi v tem prostoru našlo zaposlitev čim več mladih, kjer bi se izobraževali in bi jim dajal zaslužek za preživetje, ostale stroške pa je pokril sam Zavod Marianum, pri čemer je bilo s strani zaposlenih vloženega veliko prostovoljnega dela.

V imenu občine Veržej, ki s Salezijanskim zavodom Marianum Veržej, sodeluje pri vseh večjih naložbenih projektih je nekaj besed spregovoril predstavnik občine. Ob tej priložnosti je izšla tudi knjižica z naslovom mala šola lončarstva, kjer so zajeti prvi koraki v svet lončarstva in dela na vretenu. Še preden so se odprli prostori nove učne rokodelske delavnice je blagoslov opravil salezijanski inšpektor dr. Janez Potočnik, trak pa je na svečan način prerezala in prostore predala svojemu namenu lončarka Urška Ambrož. Vsi, ki so se udeležili odprtja nove učne rokodelske delavnice so spoznali utrip dela in življenja v 170 m2 velikih prostorih ter se sami že preizkusili v različnih ročnih spretnosti. Kulturni program pa je obogatil z ubranim petjem oktet Jeruzalem.


Več v Kultura in izobraževanje