SKD Štajerska skupnost praznuje

Obisk predsednika Zveze srbskih kulturnih društev Slovenije

Filip Matko, petek, 26. junij 2015 ob 08:12
SKD Štajerska skupnost praznuje

SKD Štajerska skupnost praznuje

Srbsko kulturno društvo Štajerska skupnost, ki ima sedež v Mariboru, vsako leto 24. junija praznuje svoj društveni praznik. Gre pravzaprav tudi za praznik zavetnikov - patronov društva: svetega Bartolomeja in Varnave. Na praznični dan so se člani in članice tega društva zbrali v DOSOR-ju, Domu starejših občanov Radenci.

Ob tej priložnosti jih je obiskal tudi predsednik Zveze srbskih kulturnih društev Slovenije, Nikola Todorović, kajti Srbsko kulturno društvo Štajerska skupnost Maribor (združuje članstvo s področja Štajerske v Sloveniji in sosednji Avstriji) je tudi član tega združenja, v njem pa skupno sodeluje 17 srbskih društev iz vse Slovenije.

Društvena zavetnika - svetega Bartolomeja in Varnavo - so sodelujoči na srečanju obeležili s priložnostnim pravoslavnim verskim obredom, saj sta prav za to priložnost iz Maribora prispela prvi paroh mariborske pravoslavne cerkve Savo Kosojević in drugi paroh mariborske pravoslavne cerkve Milan Jovanović. Oba sta poleg čestitk društvu Štajerska skupnost izrekla čestitke tudi predsedniku tega društva, ki je istega dne praznoval osebni praznik - rojstni dan. To je Rade Bakračević, domačin v Radencih, ki je vsestransko aktiven v društvu in izven njega: piše pesmi in se ukvarja z novinarstvom, lansko leto pa je napisal scenarij ter vodil snemalno ekipo v Grčijo (samostani Hilandar na sveti gori Athos) kot režiser dokumentarnega filma »Po sledeh pravoslavja«, ki se ga letos prikazuje na številnih festivalih dokumentarnih filmov.


Več v Kultura in izobraževanje