Znanstveni simpozij: Slovenski film v sliki, glasbi in besedi

Simpozij bo 14. in 15. julija, odvijal pa se bo v Domu kulture Ljutomer in na Golarjevi domačiji v Ljutomeru

Prlekija-on.net, petek, 3. julij 2015 ob 09:30
Simpozij bo 14. in 15. julija, odvijal pa se bo v Domu kulture Ljutomer in na Golarjevi domačiji v Ljutomeru

Simpozij bo 14. in 15. julija, odvijal pa se bo v Domu kulture Ljutomer in na Golarjevi domačiji v Ljutomeru

Prleška prestolnica bo med 14. in 18. julijem 2015 gostila 11. Grossmannov festival fantastičnega filma in vina. Letos, ko mineva 110 let od prvega filmskega zapisa – dr. Karol Grossmann je leta 1905 kot pionir slovenskega filma posnel prva kratka filma Odhod od maše v Ljutomeru in Sejem v Ljutomeru –, je občinski svet Občine Ljutomer razglasil za Leto filma. In prav letos so obrodila sadove večletna prizadevanja vodstva Gimnazije Franca Miklošiča Ljutomer (GFML), da se v sklopu gimnazijskega programa uvede umetniški oddelek, filmska smer.

»Prav zaradi tega smo se odločili, da se bomo aktivneje vključili v pripravo programa ob letošnjem Grossmannovem festivalu. Skupaj s Filozofsko fakulteto Univerze v Mariboru, Grossmannovim festivalom in Občino Ljutomer bomo izvedli dvodnevni simpozij z naslovom Slovenski film v sliki, glasbi in besedi,« je dejal ravnatelj GFML Zvonko Kustec. Simpozij bo 14. in 15. julija, odvijal pa se bo v Domu kulture Ljutomer in na Golarjevi domačiji v Ljutomeru.

Častni odbor simpozija sestavljajo red. prof. dr. Igor Tičar (rektor Univerze v Mariboru), mag. Julijana Bizjak Mlakar (ministrica za kulturo), mag. Olga Karba (županja Občine Ljutomer) in akademikinja zasl. red. prof. dr. Zinka Zorko, organizacijski odbor pa bosta vodila prorektor Univerze v Mariboru dr. Marko Jesenšek in Zvonko Kustec, ravnatelj GFML. »V dveh dneh bomo v Ljutomeru gostili več kot dvajset eminentnih strokovnjakov z različnih področij, ki bodo spregovorili o temah, povezanih s slovenskim filmom. Gostje simpozija bodo s svojimi strokovnimi prispevki dali neko dodano vrednost Grossmannovemu festivalu, ki je v desetih letih zrasel v enega najpomembnejših festivalov v tem delu Evrope. Ob tej priložnosti bo izdan tudi bogat zbornik, v katerem bodo zbrana predstavljena gradiva na simpoziju,« je dodal Kustec.

Priloga: program simpozija Slovenski film v sliki, glasbi in besedi


Več v Glasba in film