Mira Petek, likovna pedagoginja in umetnica, ki za likovno umetnost izjemno uspešno navdušuje tudi svoje učence

Mira Petek.Profesorica likovne umetnosti z OŠ Sv. Jurij ob Ščavnici. Z njo ževrsto let navdušuje mlade in uspehi, tudi mednarodni, ki jih ssvojimi učenci dosega iz leta v leto, niso zgolj naključje. Tudisama likovno ustvarja. Je predvsem portretistka. Ki občuduje LucianaFreuda in ki je ne privlači zgolj predpisana lepota. Pritegnejo joobrazi. Izraznost. In ljudje izjemnega značaja. Kdor jo pozna, ve,da je duhovita, iskrena in direktna. A tudi preudarna in razumna. Darada in veliko govori ...

ponedeljek, 19. junij 2017 ob 18:503

Boris Markoja mednarodni šahovski mojster

Osemnajstletni šahist Boris Markoja iz Turnišča si je na nedavnem mednarodnem šahovskem turnirju »Zadar Open 2016« pridobil naslov mednarodni šahovski mojster in postal šele drugi Prekmurec s tem naslovom. Poleg že osvojenih treh norm v preteklih letih je Boris Markoja na mednarodnem šahovskem turnirju »Zadar Open 2016«, ki je potekal od 11. do 17. decembra 2016 v Zadru, dosegel še potrebno število ratinških točk in presegel mejo 2.400 ratinških točk ter si ...

ponedeljek, 30. januar 2017 ob 12:532

Jelka iz Ormoža je na Kitajskem živela v provinci znani po pandah in pekoči hrani

Jelka Kovačič je štiriindvajsetletna diplomantka Grafičnih in interaktivnih komunikacij. Prihaja iz Ormoža, trenutno pa se odpravlja na prakso v Salzburg. Je precej pogumna mlada ženska, ki se je odločila, da ne bo čakala kaj ji bo prihodnost dobrega prinesla, ampak bo šla to sama iskat v svet. Ni si zadala malih ciljev, ampak je takoj na začetku izbrala mesto, ki je veliko skoraj tako kot celotna Slovenija. Za portal je razkrila kakšna je bila izkušnja in kam jo pot nese dalje.

petek, 30. december 2016 ob 16:57

Umetnik, ki ustvarja unikatne 3D odlitke in spominke človeškega telesa

Tokrat vam predstavljamo prekmurskega umetnika Bojana Sobočana, ki je za svojo umetnost izbral človeško telo. Umetnika je k ustvarjanju pritegnila ideja, da bi »zamrznil« človeško telo v času in ga ohranil v njegovi unikatni obliki in izvirni velikosti za vedno. Podobno, kakor fotograf na fotografiji ujame trenutke življenja, Sobočan s svojimi odlitki in skulpturami ohranja človeško telo oziroma dele telesa v njegovi izvirni velikosti, unikatni in 3D podobi. Umetnik prihaja ...

sreda, 21. december 2016 ob 08:19

Patrik iz Osluševcev: Čeprav sem slovenski domoljub, me je tujina zasvojila

24-letni Patrik Bratuša prihaja iz Osluševcev (ali kot je povedal sam – »iz zadnjega kraja Prlekije«) in je po poklicu diplomirani inženir prometa. Trenutno je na delovnih počitnicah v Avstraliji, pred tem pa je 3 mesece preživel v ZDA. Ker je pri nas trenutno mrzlo, v Avstraliji pa vroče, vas vabim, da se skozi intervju naužijete sonca. Patrik je namreč spregovoril o življenju v ZDA in v Avstraliji.

sobota, 3. december 2016 ob 15:29

Študentka Anja, ki je na Madagaskarju sama kupovala hišo in čoln

Štiriindvajsetletna Anja Štuhec iz Logarovcev, študentka 2. letnika magistrskega študija francoščine ter primerjalne književnosti in literarne teorije letos študira na Sorbonni v Parizu v okviru študijske izmenjave Erasmus.

sreda, 9. november 2016 ob 21:07

Spoznajte Manuelo Sagaj iz Ključarovcev, ki se profesionalno ukvarja s poslikavo obraza in telesa

Bliža se Halloween - noč čarovnic, ko bodo tudi v naši okolici številne prireditve, kjer bodo glavni liki našemljeni zombiji, okostnjaki, čarovnice ter druge strašne pojave. Idealen čas torej, da je tokrat bila naša sogovornica 25-letna Manuela Sagaj, ki prihaja iz Ključarovcev pri Ljutomeru. Po nazivu je vizažistka in se profesionalno ukvarja s poslikavo obraza, telesa (face in body painting), s posebnimi filmskimi efekti ter izdeluje maske.

ponedeljek, 17. oktober 2016 ob 20:16

Airsoft, vojaški simulacijski šport, ima privržence tudi v Prlekiji

Airsoft je vojaški simulacijski šport, ki se je razvil v Aziji ter se po svetu razširil predvsem v zadnjih desetih letih. Pri tem se uporabljajo replike orožij, ki izstreljujejo kroglice iz trde plastike. Tudi v Prlekiji ta šport med posamezniki ni neznan.

nedelja, 9. oktober 2016 ob 09:18

Predstavljamo absolutno zmagovalko Prleške gibanice

Katja Koroša je letošnja zmagovalka prireditve Prleška gibanica, ki se je odvijala 3. septembra. Z družino danes živi na Zavrhu pri Lenartu, a je rojena Prlečka. S Prlekijo je povezana tudi drugače, saj poučuje slovenščino na Osnovni šoli Križevci, poleg tega pa pogosto obiskuje svoje sorodnike v rojstnem kraju.

četrtek, 15. september 2016 ob 19:57

Marko Lenarčič: Imamo najlepša narečja, najboljšo kulinariko, najboljša vina in najlepše tradicije!

Marko Lenarčič je študent turizma na Fakulteti za turizem v Brežicah. Je vodja projekta Pomurski dnevi in ob vstopu v jesensko sezono kot nalašč za sogovornika o turizmu pri nas. Leta 2013 in 2014 je bil izbran tudi za prostovoljca leta, zato je odličen primer mladih, ki si še utirajo poti.

torek, 13. september 2016 ob 09:36