Ljutomer bo v soboto eno uro »v temi«

Svetovna organizacija za naravo (World Wide Fund for Nature - WWF) v okviru projekta Ura za zemljo (Earth hour) poziva ljudi po vsem svetu, da se pridružijo projektu in za eno uro ugasnejo luči. Občina Ljutomer podpira globalno akcijo Ura za zemljo in zavezanost zdravi naravi za svetlo prihodnost. Letos bomo uro za zemljo praznovali v soboto, 30. marca, od 20.30 do 21.30.

petek, 29. marec 2019 ob 18:261

Ščavnica naplavila kadaver bobra

V zadnjih mesecih smo že večkrat poročali o množičnem pojavu bobra vzdolž reke Ščavnice in na drugih lokacijah. Bober, ki je bil že nekdaj razširjen po vsej Sloveniji, je vmes izginil, v zadnjem času pa se spet širi na našem območju. Bobra je sicer stežka opaziti pri svojem delu, se pa takoj opazi njegovo delo na drevesih in jezovih, ki jih gradi na rekah in potokih.

četrtek, 28. marec 2019 ob 19:162

Kar 400 se jih je spopadlo z odpadom v naravi

Podobno kot vsako leto, so tudi to pomlad v občini Benedikt v Slovenskih goricah pripravili tradicionalno veliko spomladansko čistilno akcijo. Čeprav vedno odstranijo ves odpad in smeti, je v tej občini, katero na polovico seka zelo tranzitna magistralna cesta Gornja Radgona - Maribor, in zato ne preseneča, predvsem v obcestnih jarkih in gozdičkih vedno veliko različnih odpadkov, predvsem pločevink, plastenk ter tudi druge plastike, papirja ipd. "Čez zimo se je v obcestnih jarkih, robovih ...

torek, 26. marec 2019 ob 19:52

Nevladniki: Alenka Bratušek ignorantska in žaljiva do prebivalcev ob reki Muri

Po petkovem protestnem shodu Štrajk za Muro in odzivu ministrice za infrastrukturo, Alenke Bratušek, so se odzvali pri kampanji Rešimo Muro! Poslali so izjavo za javnost, kjer navajajo, da je Bratuškova ignorantska in žaljiva do prebivalcev ob reki Muri. Spodaj je tudi video, ki ga je ministrica objavila na svojem facebook profilu v soboto, dan po protestnem shodu.

ponedeljek, 25. marec 2019 ob 15:211

»Mura je naša, Mure ne damo!«

Zveza društev Moja Mura je v sklopu kampanje Rešimo Muro, odkorala na ulico. Shod so pripravili v Ljubljani, ker vlada do 21. marca še ni sprejela uredbe, ki Dravskim elektrarnam preprečuje izgradnjo hidroelektrarn na reki Muri.

petek, 22. marec 2019 ob 21:21

Pri Sv. Juriju ob Ščavnici so obrezali stara visokodebelna drevesa v župnijskem sadovnjaku

Kmetijsko gozdarski zavod Murska Sobota je v sodelovanju s Kulturnim društvom za zaščito naravne in kulturne dediščine Sv. Jurij ob Ščavnici in župnijo Sv. Jurij ob Ščavnici, v četrtek, 21. marca, pripravil javni prikaz prepotrebnega ukrepa v marsikaterem starem, visokodebelnem sadonosniku - rezi visokodebelnih sadnih dreves.

četrtek, 21. marec 2019 ob 15:07

V Prlekijo so priletele prve štorklje

V sredo, 20. marca, na pragu pomladi, smo v Prlekiji opazili prvo štorkljo. Vrnila se je v gnezdo na Cvenu. Letos tako spet nekoliko prej, kot prejšnja leta, ko smo prve štorklje videli v začetku aprila. V gnezdo se je vrnila ena štorklja oz. štrk, čez nekaj dni bo verjetno dobil/a že družbo.

sreda, 20. marec 2019 ob 18:38

Gnojnica onesnažila potok v dolžini okoli pet kilometrov

V soboto, 16. marca, ob 7.39 je Uprava RS za zaščito in reševanje poročala, da je v kraju Grabe, občina Križevci, prišlo do izlitja večjih količin gnojnice v lokalni potok Globetka. Gnojnica je onesnažila potok v dolžini okoli pet kilometrov. O dogodku so bile obveščene vse pristojne službe.

nedelja, 17. marec 2019 ob 08:182

Štrajk: »Ne laufam na evre!«

Na tisoče mladih Slovencev je na petkovo jutro odkorakalo iz učilnic na ulice, s čimer so postali del globalnega gibanja Podnebni štrajk. Organizatorji ocenjujejo, da se je protestov udeležilo več kot deset tisoč učencev, dijakov in študentov, kar je presenetilo še največje skeptike. Mladi so ponovno dokazali, da jim je mar za okolje, v katerem živijo in opozorili na sporne politične prakse, ki jim kradejo prihodnost.

petek, 15. marec 2019 ob 19:05

Napoveduje se protestni shod pred poslopjem Državnega zbora za reko Muro

Kampanja Rešimo Muro! je danes ob 8.00 začela odštevanje do dneva odločitve - 21. marca, ko ima vlada zadnjo priložnost, da sprejme osnutek uredbe, ki bi Dravskim elektrarnam Maribor odvzela koncesijo za gradnjo osmih hidroelektrarn na Muri. Zakonsko določeni trije tedni medresorskega usklajevanja, v času katerega naj bi bila uredba pripravljena za potrditev v vladi, so se namreč iztekli, danes teče že 28. dan.

petek, 15. marec 2019 ob 09:351