S konji na obisk iz Prlekije v Prekmurje

V Prlekiji v zibelki reje konj pri družni Šiftar iz Podgradja pri Ljutomeru že več kot 20 let redijo konje, pred leti so še z njimi opravljali razna kmečka dela. Danes družina več konjev ne uporablja za domače potrebe, ampak za šport in rekreacijo, saj se z njimi večkrat popeljejo kam na obisk. Večkrat pa se tudi družina poda na potep s konji s konjsko vprego.

torek, 25. junij 2013 ob 15:581

Alojz Čuš - kolar iz Cogetincev

Srečati se s kolarjem, je danes že poseben dogodek. To pa zato, ker je kolarski poklic v izumiranju. Pravzaprav je že izumrl. Le tu in tam še najdemo kolarja, ki se je izučil tega poklica. Mi smo ga našli v Cogetincih, ki sodijo v občino Cerkvenjak. To je 83-letni Alojz Čuš, ki se je izučil kolarske obrti pri kolarskem mojstru in obrtniku Leopoldu Tošu v Spodnji Senarski pri Sv. Trojici v Slovenskih Goricah.

petek, 21. junij 2013 ob 21:47

Z Aeroklubom Prlek na Airpower 2013

Aeroklub Prlek Ljutomer tudi letos organizira ogled največjega letalskega mitinga v Evropi "AIRPOWER 2013", ki bo 28. in 29. junija v avstrijskem Zeltwegu. Na letalskem spektaklu nas bodo navduševali najboljši piloti raznovrstnih letal od starodobnikov do najmodernejših vojaških lovcev.

četrtek, 20. junij 2013 ob 15:11

Letalske akrobacije na soboškem letališču

Dvajset akrobatskih letalcev te dni v Rakičanu trenira za Red Bullova Air Race tekmovanja. V Aeroklubu Murska Sobota pa so ponosni, da so kot enega od organizatorjev treningov pred letošnjim tekmovanjem izbrali ravno njih, saj treninge večinoma prirejajo v velikih svetovnih mestih, nekateri pa tekmovanja celo primerjajo s Formulo 1.

sobota, 8. junij 2013 ob 22:26

V Veržeju gradijo pet novih zemljank

Veržej v Prlekiji po pisnih virih ohranja najstarejšo arheološko najdišče slovenske kulture, to je zemljanka, v kateri so nekoč tudi v Veržeju bivali Slovani. Sama zemljanka je namreč preprosto slovansko bivališče, oziroma stanovanjska jama, za katero je značilno, da je bila vkopana v zemljo, zgornji, nadzemni del, pa je bil pokrit z dvokapno strešno konstrukcijo, ki je segala do tal.

sobota, 1. junij 2013 ob 10:17

Z Abrahamom se je srečala tudi Ljubica

Svetopisemski očak Abraham se je v tem tednu spet mudil v Kuršincih. Tokrat je v svojo družbo 50+ sprejel Ljubico Filip, dolgoletno učiteljico na OŠ Mala Nedelja.

sobota, 25. maj 2013 ob 12:09

Prleška ambasada tudi v Srbiji

V Veliki Krsni, se je odprla prva ambasada Republike Prlekije v Srbiji. Domačini, kateri so nam pokazali, da je njihov odnos do prijateljev veliko več kot le to. Doživeli smo trenutke, katere je težko opisati. Zahvala gre vsem, kateri so kakor koli pomagali pri takšni prelepi zgodbi. Seveda je eden izmed najbolj zaslužnih Zlatko Mulec, a tudi vsi ostali so dali več kot smo lahko pričakovali. Solze ob slovesu in sprejemu potrjujejo, da smo bili med ljudmi, ki spoštujejo, cenijo in presene ...

petek, 24. maj 2013 ob 17:432

Maketa kolesa iz leta 1817 v beltinskem parku

Društvo starodobnih - ljubiteljev starih koles Dimek Beltinci že vrsto let neguje in ohranja tradicijo spomina na stara kolesa, s katerimi so se nekoč vozili naši predniki.

sobota, 18. maj 2013 ob 08:07

Zgodba o družinskem uspehu

Sovjak je razvejeno razloženo slemensko naselje v osrčju Slovenskih goric, ki leži na več slemenih južno od zajezitvenega Blaguškega jezera. Sestavljajo ga zaselki Veliki ali Dugi Sovjak, Mali Sovjak, Kizmina, Hrenovica, Sakošak in Kamen, pod katerimi se na prisojnih pobočjih širijo vinogradi in sadovnjaki. Nižje ob potoku Turji so njive in travniki, na osojah je mešani gozd.

nedelja, 28. april 2013 ob 21:18

Praznična vojaška vozila in fižol

Leta 2007 je bil v Murski Soboti ustanovljen Jeep klub Veteran, ki ga kot predsednik še vedno vodi Štefan Jančarič. Kot nam je povedal, je v društvu 28 članov, ki imajo v lasti 16 restavriranih starodobnih oziroma veteranskih vozil iz časov 2. svetovne vojne. V glavnem so to ameriška vojaška vozila »jeep«, en član pa ima nemški vojaški motor BMW. Vozilo dobi oznako »veteran«, če je staro najmanj 40 let.

sobota, 27. april 2013 ob 22:321