Slavnostna zasaditev cepljenke najstarejše vinske trte na svetu

nedelja, 19. maj 2019 ob 10:00
Slavnostna zasaditev cepljenke najstarejše vinske trte na svetu

Župnija Razkrižje v sodelovanju z Občino Razkrižje Vas vljudno vabita na slovesnost zasaditve cepljenke najstarejše vinske trte na svetu.

Mesto Maribor vsako leto ob tradicionalnem rezu trtine cepljenke poklanja prijateljskim mestom in občinam iz vsega sveta. Na jubilejnem 40. rezu Stare trte na Lentu v Mariboru so jo podarili tudi nam.

Zasadili jo bomo v nedeljo, 19. maja 2019, ko obhajamo župnijski praznik.
• Ob 10. uri bo cerkvi Svetega Janeza Nepomuka sveta maša.
• Po maši ob 11. uri bomo ob župnišču posadili cepljenko Stare trte.
• Odvijal se bo krajši kulturni program z nagovori in pogostitev.

Stara trta je zaščitena kot naravni spomenik in je simbol Maribora ter vinorodne Slovenije. Častitljivo starost žametne črnine na mariborskem Lentu so znanstveno dokazali že leta 1972. Žametovka oz. modra kavčina je s potrjeno starostjo več kot 400 let vpisana v Guinnessovo knjigo rekordov kot najstarejša trta sveta, ki še vedno rodi žlahtne sadove. Zgodba o Stari trti je tudi zgodba o neverjetni trdoživosti, vztrajnosti in volji po preživetju (Vir: maribor-pohorje.si).


Kategorija: Prireditve


Morda vas zanima tudi


Komentarji


Ostali prihajajoči dogodki v tej kategoriji


Junij 2019

DatumDogodek 
sobota
1. junij
ob 18:00
6. Žabja noč6. Žabja noč
NK Dokležovje vas vabi na šesto tradicionalno "[b]ŽABJO NOČ[/b]", ki bo v soboto 1.6.2019 s pričetkom ob 18:00 v Dokležovju za vaškim domom. Zabavala vas bo skupina [b]Nočna Pravila[/b] in [b] ...
sobota
8. junij
ob 10:00
FESTIVAL LJUBEZNIFESTIVAL LJUBEZNI
FESTIVAL LJUBEZNI08 JUN 2019Po nekajletnem premoru se na negovski grad vrača Festival ljubezni. To leto postregel z dvodnevnim dogajanjem, ki ju bosta zaznamovala Penina fejst v soboto, 8. 6. 2019, in ...