27. april - dan boja proti okupatorju

27.April dan OF-Osvobodilne Fronte

Dejan Razlag, ponedeljek, 27. april 2009 ob 11:57
27. april - dan boja proti okupatorju

27. april - dan boja proti okupatorju

Danes, 27. aprila v Sloveniji praznujemo dan boja proti okupatorju. Ta dan velja za ustanovitev Osvobodilne fronte slovenskega naroda, ki je bila ustanovljena v Ljubljani. OF je sicer bila ustanovljena dan prej, 26. aprila leta 1941.

Dan boja proti okupatorju v Sloveniji praznujemo od leta 1992, prej pa se je ta praznik imenoval dan Osvobodilne fronte. 26. aprila leta 1941 so se tako v hiši književnika Josipa Vidmarja v Rožni dolini v Ljubljani sestali predstavniki nekaterih političnih strank in kulturni delavci. Sešli so se predstavniki Komunistične partije Slovenije Boris Kidrič, Boris Ziherl in Aleš Bebler, krščanski socialist Tone Fajfar, sokol Josip Rus ter predstavniki Slovenskih kulturnih delavcev Ferdo Kozak, Franc Šturm in omenjeni Josip Vidmar.


Prvotno ime ob ustanovitvi je bilo Protiimperialistična Fronta. Nastala je deset dni zatem, ko je jugoslovanska vojska v Beogradu podpisala vdajo, in dobrih 14 dni po okupaciji Slovenije. Po napadu Nemčije na Sovjetsko zvezo 22. junija 1941 pa se je preimenovala v Osvobodilno fronto slovenskega naroda in pozvala k oboroženemu uporu. Za Slovence je dan boja proti okupatorju predvsem dan, ko se spominjamo vseh generacij slovenskih upornikov in časov, ko so Slovenci nastopili zoper fašizem.
Slovesnosti in prireditve ob prazniku po Sloveniji potekajo že od petka, osrednja slovesnost pa bo zvečer v Cankarjevem domu, kjer bo slavnostni govornik predsednik vlade Borut Pahor. Slovesnosti se bodo udeležili tudi predsednik države Danilo Türk, ministrica za obrambo Ljubica Jelušič, minister za Slovence v zamejstvu in po svetu Boštjan Žekš ter državni sekretar v uradu za Slovence v zamejstvu in po svetu Boris Jesih.
{mos_sb_discuss:7}


Komentarji

Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Prlekija-on.net. Pri komentiranju se držite teme, ne uporabljajte sovražnega govora in upoštevajte pravila.