Začetek šolskega leta

Šole so danes ponovno odprla vrata

Prlekija-on.net, torek, 1. september 2009 ob 10:10
Pozor šola

Pozor šola

V šolske klopi se, skupaj s prvošolci, vrača dobrih 160.000 osnovnošolcev in 86.500 dijakov. Minister za šolstvo Lukšič jim je zaželel veliko uspehov, veselja in poguma.

Igor Lukšič je v poslanici, ki jo bodo vsem učencem na prvi šolski dan predvajali v šolah, dejal: "Čeprav je učenje marsikdaj nadležno in se vam zdi odveč, je vsem jasno, da samo znanje omogoča, da boste v prihodnosti lahko izživeli svoje sanje. V novem šolskem letu boste sklenili nova prijateljstva in okrepili stara, dobili boste nove življenjske izkušnje, ki vam bodo pomagale spoznati, kdo ste in kaj bi v življenju počeli."

Pred prvim šolskim dnem je učence, učitelje in starše nagovoril tudi predsednik države Danilo Türk. Dejal je: "Prepričan sem, da si boste pridobili veliko novega znanja, novih izkušenj, novih prijateljev in dogodivščin." Tistim, ki gredo prvič v šolo, je Türk še posebej zaželel vesel prvi šolski dan. Učiteljem je dejal, da so pričakovanja do njih visoka, kdaj tudi previsoka. Vse državljanke in državljane pa je Türk pozval, da skupaj poskrbijo, da bo šolska pot varna, in da pomagajo otroke naučiti pravilnega vedenja v prometu. Svoj nagovor je končal z besedami, da je znanje, ki ga šolarji pridobivajo v šoli "ful" pomembno. "Videli boste, da vam bo to znanje v življenju prišlo še zelo prav. Srečno v novem šolskem letu."

Policija poostreno v okolici šol

Vsaj še prihodnja dva tedna bo policija poostreno nadzirala promet v okolici šol. Umirjali bodo promet, varovali otroke na prehodih za pešce in preverjali hitrost vozil. Poleg tega nameravajo policisti poostreno preverjati hitrost vozil okrog šol, preverjali bodo, ali so otroci pravilno označeni z rutkami oziroma z odsevnimi telesi, kako prečkajo cesto na prehodih za pešce in ali jim pri tem vozniki odstopijo prednost.

Prve počitnice čez slaba dva meseca

Šolsko leto se bo za osnovnošolce končalo 24. junija prihodnje leto, ko bodo prejeli spričevala. Izjema so le devetošolci, ki bodo zaradi zaključnih izpitov zadnji dan pouka imeli 15. junija. Dijaki zaključnih letnikov bodo pouk končali 21. maja, pet dni pozneje pa se bo zanje začela splošna in poklicna matura. Za tiste, ki bodo opravljali splošno maturo, je pomemben tudi začetek maja, saj jih takrat čaka prvi preizkus, esej iz materinščine.

Prve počitnice si bodo učenci privoščili konec oktobra. Od božiča do novega leta bodo uživali v novoletnih počitnicah. Februarja bodo zimske počitnice, zadnje pa bodo prvomajske počitnice.



Komentarji

Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Prlekija-on.net. Pri komentiranju se držite teme, ne uporabljajte sovražnega govora in upoštevajte pravila.