Od danes naprej prepoved prodaje 100-vatnih običajnih žarnic

Običajne žarnice bodo s trgovin povsem izginile leta 2012

Prlekija-on.net, torek, 1. september 2009 ob 10:07
Običajna žarnica

Običajna žarnica

V trgovinah v Evropski uniji ni več mogoče kupiti običajnih žarnic z močjo 100 vatov ali več. Vse običajne žarnice bodo postopoma umaknjene do leta 2012.


V skladu z izvajanjem dveh uredb Evropske unije naj bi gospodinjstva običajne žarnice zamenjala z učinkovitejšimi, to je halogenskimi ali LED-žarnicami. Varčne žarnice so sicer dražje, a trajajo dlje in porabijo manj energije. LED-žarnice naj bi omogočale do 80-odstotni prihranek, halogenske žarnice pa od 25- do 50-odstotni prihranek.

Privarčevali bi lahko do 11 milijard evrov letno

Septembra prihodnje leto tako ne bodo več na voljo običajne žarnice z močjo 75 vatov ali več, leto pozneje žarnice, močnejše od 60 vatov, septembra leta 2012 pa bodo iz prodaje umaknjene vse navadne žarnice nad močjo 25 vatov. Leta 2016 pa je predvidena prepoved prodaje energetsko manj učinkovitih haolgenskih žarnic razreda C.

V Bruslju predvidevajo, da bi s prehodom na varčne žarnice do leta 2020 privarčevali 80 teravatnih ur električne energije, kar je toliko, kolikor električne energije v enem letu porabi Belgija oziroma 23 milijonov evropskih gospodinjstev, oziroma kolikor je letna proizvodnja 20 elektrarn z močjo 500 megavatov oziroma okoli 11 milijard evrov.

Do 32 ton manj izpustov ogljikovega dioksida na leto

Gospodinjstva pa bi po predvidevanjih Evropske komisije lahko privarčevala od 49 do 177 evrov na leto, če se ob tem upošteva to, da za varčne žarnice velja od 1.500 do 15.000 ur delovanja. Ob tem naj bi se za 32 milijonov ton letno zmanjšal izpust ogljikovega dioksida.

V Evropskem združenju potrošniških organizacij pa ob tem opozarjajo, da imajo varčne žarnice visoko vsebnost živega srebra, zato spadajo med posebne odpadke. Uredba pa naj ne bi upoštevala tudi določenih skupin ljudi, na primer tistih z zdravstvenimi težavami, kot je občutljivost na svetlobo, ki morajo uporabljati navadne žarnice.



Komentarji

Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Prlekija-on.net. Pri komentiranju se držite teme, ne uporabljajte sovražnega govora in upoštevajte pravila.