Počistimo Slovenijo

Let's do it v Sloveniji!

Petra Matos, četrtek, 24. september 2009 ob 10:507
Počistimo Slovenijo

Počistimo Slovenijo

Tretjega maja 2008 so Estonci izvedli najbolj ambiciozno prostovoljsko akcijo vseh časov. Zadali so si, da bodo državo očistili vseh divjih odlagališč in to v enem samem dnevu. Zbralo se je več kot 600 prostovoljcev in pripravilo promocijsko kampanjo, ki je prepričala več kot 50.000 Estoncev, da so stopili skupaj in na dan akcije očistili Estonijo odpadkov.
Njihova zgodba je inspiracija tudi za vse nas. V Sloveniji se ustanavlja tim, ki bo ponovil to veliko zgodbo, na pomlad 2010. Vendar pa nam ne more uspeti brez tvoje pomoči.

Potrebujemo ljudi kot si ti, ki bi postali naši partnerji. Prav vsakdo od nas ima določeno znanje, ki nam bo pri pripravi te velike akcije lahko v pomoč. Pridruži se nam! V priponki je članek o akciji, ki so jo izvedli Estonci, spodaj pa link do filmčka. Poglejte si ga ! Res neverjetno, kaj pomeni posameznik, ko se združijo moči...

Tudi mi lahko ponovimo to zgodbo.Let's do it v Sloveniji!

Tretjega maja 2008 so Estonci, majhna pribaltska država z 1.3 milijonao ljudi, izvedli najbolj ambiciozno prostovoljsko akcijo vseh časov. Zadali so si , da bodo državo očistili vseh divjih odlagališč in to v enem samem dnevu. Za uresničenje načrta bi potrebovali 40.000 prostovoljcev, vprašanje pa je bilo, kako se tako velike kampanje lotiti.

Prvi korak je bil zbrati skupino ljudi, ki so vsi močno verjeli, da je tak projekt mogoče izpeljati. V začetnih tednih se je tako zbralo 20 drznih, ta številka pa je na koncu narasla na kar 620 prostovoljcev. Povabili so tudi najboljše strokovnjake in tako ustvarili tim, ki je bil sposoben izpeljati nekaj tako velikega.

Drugi korak je bil privabiti partnerje. Zavedali so se, da potrebujejo podporo celotne družbe. In ni ga bilo, ki bi jih zavrnil. Timu so se pridružile vplivne osebnosti, NGO-ji, računalniški strokovnjaki, velika podjetja, politiki, mediji, predsednik. Neverjetno. Pridobili so več kot 500 uradnih partnerjev, ki so priskočili na pomoč z osebjem, tehnično opremo in transportnimi sredstvi, mediji pa so dali na razpolago prostor za oglaševanje.

Tretji korak je bil kartiranje. Cilj je bil narediti virtualno karto divjih odlagališč. Iskali so jih na terenu in označevali lokacije z GPS-jem. Kar 620 prostovoljcev je iskalo odlagališča in naredilo karto z označenimi več kot deset tisočimi divjimi odlagališči.

Četrti korak je bil posvečen organizaciji promocijske kampanje. Potrebovali so 40 000 prostovoljcev, da bi počistili kar 10 tisoč ton odpadkov. Izvedena je bila največja promocijska akcija v celotni estonski zgodovini in to brezplačno. Igralci, glasbeniki in kulturniki...prav vsi so podprli akcijo.

Peti korak je bil registrirati skupine ljudi, time, ki bodo odgovorni za čiščenje posameznih območij.

Tri tedne pred akcijo je bilo registriranih deset tisoč sodelujočih, preostalo pa je le še upanje, da je promocijska kampanja prepričala še trideset tisoč ljudi, potrebnih, da bi akcijo lahko izpeljali.

3.5.2008. Dan D za estonsko ekologijo in naravo.

Na akciji se je zbralo več kot petdeset tisoč ljudi, kar je 4 % prebivalcev Estonije.

Kar bi vlada čistila 3 leta in za to porabila 22.5 mio evrov, so v akciji počistili v enem dnevu, natančneje petih urah, in za to potrebovali le pol mio evrov. In kar je najpomembneje: Akcija je imela tako veliko odmevnost, da se je dotaknila prav vsakogar in tako močno zvišala osveščenost prebivalcev Estonije.

Njihova zgodba je inspiracija tudi za vse nas. V Sloveniji se ustanavlja tim, ki bo ponovil to veliko zgodbo, na pomlad 2010, tudi pri nas. Uspe nam lahko le z vašo pomočjo.

MHA petek, 25. september 2009 ob 10:30

Pohvalno! Ki pa se te lehko prijoviš za prostovolca?

Dejan petek, 25. september 2009 ob 11:27

Hm, to pa ne ven. Zanimivo, ka nič ne piše Mislec Se treba pozanimati.

MHA sobota, 26. september 2009 ob 04:18

Lehko prideš kak v stik z avtorco članka?

Dejan sobota, 26. september 2009 ob 22:29

Društvo SONCE vabi k sodelovanju v akciji Let's do it 2010 v Sloveniji. Gre za estonsko akcijo, v kateri so v enem samem dnevu očistili preko 10.000 ton smeti in v kateri je sodelovalo preko 50.000 prostovoljcev (4% vseh prebivalcev). Več o akciji si lahko preberete na www.videopozitivke.si. Vse, ki vas zanima organizacija ali sodelovanje pri tovrstnem dogodku v Sloveniji,

se jim lahko pridružite tako, da jim pišete email z naslovom Let's do it 2010 in navedete vsaj vašo e-pošto in telefonsko številko.

Uvodni sestanek bo potekal v sredo, 2. 9. 2009, ob 17.00 v Ljubljani.

Samo je toti sestanek te že bija.

MHA ponedeljek, 28. september 2009 ob 03:46

Nekši emejl sen nejša -> soncna@pozitivke.net

MHA torek, 19. januar 2010 ob 11:29

Oviden sen gleja po poročilih na RTVSLO ka bi le nej bila tota akcija tüdi prinas. 17 aprila bi nej bila, organizatorka je rekla, ka jin dobro kože, podpirajo jih pre razna drüštva pa ekološka drüštva, pa občine...

MHA torek, 19. januar 2010 ob 11:34

Še uradno spletno stron: www.ocistimo.si

Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Prlekija-on.net. Pri komentiranju se držite teme, ne uporabljajte sovražnega govora in upoštevajte pravila.