Na hrvaški obali še vedno divjajo požari

Ogledate si lahko gašenje požara v zaledju Vodic, na področju Kistanja, kjer požar gasijo štirje kanaderji in dva air tractora

Prlekija-on.net, četrtek, 24. avgust 2017 ob 19:24
Požar na hrvaški obali

Požar na hrvaški obali

Na Hrvaškem se to poletje spopadajo z eno požarno najhujših sezon ob jadranski obali v zadnjih nekaj desetletij, saj so našteli že več kot pet tisoč požarov, pogorelo pa je že okoli 85 tisoč hektarov gozda, kmetijskih zemljišč in rastlinja.

Medtem se gasilci še vedno bojujejo s požari na območju Šibenika in Zadra, ki jim jih že več dni ne uspe omejiti. Gasilska letala gasijo požare na gorah Velebit in Biokovo, kjer so z letali prepeljali tudi kopenske gasilske sile.

Zračne sile hrvaške vojske so v letošnji požarni sezoni pri gašenju požarov gasilcem na pomoč priskočile že 265-krat, njihova letala so gasila požare iz zraka skupno okoli 2.300 ur, pri tem pa so odvrgli 67 tisoč ton vode. Na nedostopen teren so prepeljali 283 gasilcev in približno 42 ton gasilske opreme.

Aktiven tudi požar na območju Benkovca v Zadarski občini, saj se je ogenj zaradi vetra zvečer razširil, a ker je tam gorelo rastlinje, prebivalci niso bili ogroženi. Gasilcem so na pomoč priskočila tudi gasilska letala Canadair CL-415.

Spodaj si lahko ogledate gašenje požara v zaledju Vodic, na področju Kistanja, kjer požar gasijo štirje kanaderji in dva air tractora. Požar se je približal tudi hišam v naselju Kozjak in Popovići. V Vodicah te dni letuje veliko Slovencev, tudi iz Prlekije.

Pred dnevi je najhuje bilo v okolici mesta Drniš, kjer je bilo na delu več sto gasilcev, ki so požar obvladali. Ognjena črta je bila dolga šest kilometrov, požar pa je izbruhnil na težko dostopnem območju, kjer raste predvsem borov gozd. Gasilcem je na pomoč prišlo tudi sto pripadnikov hrvaške vojske ter dva kanaderja, v pripravljenosti pa je še več vojakov iz bližnjih vojašnic.

Prijeli 14 ljudi
Zaradi suma podtikanja požarov so prijeli 14 ljudi, še 28 pa so jih ovadili sodniku za prekrške. Med prijetimi so tudi mladoletniki in 75-letnik, vsi so hrvaški državljani, večina pa jih je iz Šibenika. Eden izmed prijetih, 28-letnik, je podtaknil sedem požarov.

Policijska patrulja je opazila tudi 22-letnika, ki je s cigareto prižgal suho travo nedaleč od narodnega parka Krka v šibeniško-kninski županiji, na območju Knina pa so v začetku tedna prijeli skupino najstnikov, pri čemer so dva mladoletnika kazensko ovadili zaradi podtikanja požara in spodbujanja h kaznivemu dejanju.

21- in 26-letnica iz Benkovca sta tudi priznali, da sta podtaknili požar nedaleč od vasi Brgud, v kateri živijo pripadniki srbske manjšine. Kot sta pojasnili policistom, Srbom nasprotujeta, ker sta njuni družini izgubili celotno premoženje med vojno na Hrvaškem, poroča hrvaški časopis Jutarnji list.

Foto in video: Karmen Razlag