Dnevnik SP JAR 2010: Lesoto!

Potepanje po Lesotu

Karmen Razlag, nedelja, 27. junij 2010 ob 11:38
Kdor ne skače, ni Slovenc!

Kdor ne skače, ni Slovenc!

Lesoto oz. kot imenovano tudi 'južnoafriško kraljestvo na nebu' leži kot nekakšen otok sredi Južnoafriške republike. Velja za državo, ki ima svojo najnižjo točko kot najvišje ležečo na svetu.
Mi smo obiskali vasico na severu te države par km za prelazom in mejnim prehodom Monantsa. Tam njeni prebivalci živijo čisto umirjeno, nam, navajenim 'kaosa', neznano življenje.
Najprej nam je prijazna domačinka razkazala šolo, katero obiskuje tudi do 150 otrok.
V času našega obiska imajo ravno zimske (dolge) počitnice, zato otrok v šoli ni bilo. Smo pa le-te takoj srečali zunaj šole in na naši poti proti razgledni točki nad vasico.
Otroci so si tako drug za drugim prilastili po enega izmed nas in se nas 'držali kot klopi'. Bili so izjemno zanimivi in predvsem lačni. Tako smo si skupaj privoščili piknik in pojedli vse, kar smo prinesli zraven.

Mi Slovenci seveda tudi tokrat nismo mogli iz svoje kože in smo se tako podali še na vrh bližnjega hriba. Nekaj najpogumnejših otrok pa seveda z nami. In spet smo trenirali poskoke. Tokrat v družbi otrok iz Lesota.

Sicer pa je Lesoto država, kjer je njena povprečna višina nekje 1.000 mnmv oz. se dvigne tudi čez 3.000 mnmv.

In zaradi višine je tukaj tudi nekoliko hladneje. Zato so domačini povečini zaviti v 'deke'. Le-te so v Lesotu izjemnega pomena, ne samo zaradi svoje praktičnosti, ampak predstavljajo tudi simbolni status.
Bila je nedelja in prebivalci Lesota si znajo nedeljsko popoldne popestriti ... medtem, ko so ženske pred cerkvijo pele in, skoraj v transu,
izdelovale opeko, so bili moški zbrani v baru pri 'Dveh sestrah' in se pomerjali ali v biljardu ali v ježi s konji.
 
Lep pozdrav, Karmen, Damjan, Aleš, Mitja

Prejšnja zgodba: Johannesburg!
Naslednja zgodba: Drakensberg!


Komentarji

Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Prlekija-on.net. Pri komentiranju se držite teme, ne uporabljajte sovražnega govora in upoštevajte pravila.