Galanta: Razstave v Eszterhazyjevem gradu

Večerne toalete in prikaz dokumentarnih filmov

Filip Matko Ficko, ponedeljek, 17. december 2018 ob 17:04
Ogled razstave, tudi pohištva v gradu

Ogled razstave, tudi pohištva v gradu

Skoraj brez pomena bi bilo reči, da obleka ne dela človeka. Kajti oblačilo je zunanje znamenje dejavnosti posameznika oziroma posameznice, torej vidna oblika notranjosti posameznega človeka. Oblačila nam predstavljajo individualnost, različnost in družbeno prefinjenost vsakogar. Še posebno se lahko posameznik oziroma posameznica »izkaže« na kakšni gala prireditvi. In prihajajoči praznični božično - novoletni čas daje priložnost, da se temu tudi približamo.

V nekdanjem, sedaj odlično obnovljenem, Eszterhazyjevem renesančnem gradu (plemiške družine iz leta 1421) v mestu Galanta na Slovaškem (po nemško Gallandau) z okrog 16 tisoč prebivalci, 50 kilometrov vzhodno od slovaške prestolnice Bratislave, je na ogled enkratna razstava večernih toalet za dekleta in žene. Marsikateri izdelek izpod spretnih rok šivilj bi bil še kako dobrodošel ne le na postavi manekenke, pač pa tudi na plesalki na eni od prihajajočih predprazničnih zabav.

Stane Ribič, predsednik Zveze srbskih društev na Slovaškem (istega dne - 3.decembra - mu je bil podeljen častni naziv »Srbski vitez«, njegovi ženi Anici pa predano odlikovanje »Zlata krona - prvega reda«), je v tem gradu na Slovaškem pripravil predstavitev dokumentarnih filmov. Ob letošnjem spominjanju konca prve svetovne vojne je režiser Srđan Ilić iz Novega Sada prikazal dokumentarni film z naslovom »Cerska bitka«, kot tudi dokumentarni film o svetovno znanem izumitelju Nikoli Tesla.