Norija na črni petek: Tako se v ZDA gnetejo in pretepajo pred vstopom v trgovino

Potrošniki tudi kampirajo pred vrati trgovin, da so zjutraj prvi pri vratih...

Prlekija-on.net, četrtek, 28. november 2019 ob 19:46
Črni petek v ZDA

Črni petek v ZDA

Prihaja Črni petek ali Black Friday, kot je izvirno ime petka od koder prihaja ta "praznik", iz Združenih držav Amerike. Črni petek je dan, ki v ZDA sledi zahvalnemu dnevu in tradicionalno naznanja začetek božične nakupovalne sezone. Na ta dan večina trgovin odpre vrata že zelo zgodaj in ponudi posebne akcijske cene, s katerimi odprejo prihajajočo nakupovalno mrzlico.

Ime izvira iz Filadelfije, kjer so ga sprva uporabljali v povezavi s prometnim kolapsom, ki je sledil prazničnemu zahvalnemu dnevu. Kasneje so dodali še razlago, ki pravi, da "črni petek" označuje trenutek, ko trgovci začnejo ustvarjati dobiček oziroma preidejo iz rdečih v črne številke.

Dan se je, kot vsi potrošniški dnevi, v zadnjih letih razširil po Evropi in tudi pri nas in ponekod črni petek traja že kar celi teden ali celo mesec. V ZDA dan ponavadi zaznamujejo tudi prave bitke pred vrati trgovin za najboljše kose, dogajajo se pravi stampedi na trgovske police, ni redkost, da se ljudje med seboj tudi pošteno stepejo. Potrošniki tudi kampirajo pred vrati trgovin, da so zjutraj prvi pri vratih... Nekaj teh posnetkov si lahko ogledate tudi v videih, ki prihajajo iz ZDA in so nastali ob črnih petkih.