Budimpešta še prav posebej zaživi v predbožičnem času

Mesto, ki ima poleg Rima in Pariza največ Unesco zaščitenih kulturnih spomenikov v Evropi, je odlična destinacija za enodnevni izlet, saj je relativno blizu našim krajem

Prlekija-on.net, sreda, 18. december 2019 ob 22:29
Božični sejem v Budimpešti

Božični sejem v Budimpešti

Budimpešta v sosednji Madžarski, je eno najlepšh evropskih mest, ki še prav posebej zaživi v predbožičnem času. Takrat je celotno mesto z vsemi sedmimi mostovi osvetljeno. Božični sejem pri Baziliki se nahaja tudi na drugem mestu najlepših božičnih sejmov v Evropi. Organizatorji tega dogodka vsako leto naporno delajo, da bi obiskovalcem ponudili doživetje na enem izmed najlepših sejmov na svetu. Vsako leto v okrasitev mesta vložijo veliko truda in okrasijo tudi tramvaje in javne prostore.

V Budimpešti sicer v času adventa najdete številne božične sejme, je pa mesto tako veliko, da božični sejmi potekajo na precej velikem območju. Mesto se vsako leto uvršča tudi na seznam, kjer imajo najlepše božično drevo.

Na tamkajšnjih sejmih je poleg vsega blišča, v središču pozornosti tudi hrana, od klasičnih jedi, kot so golaž, langaš in zelje polnjeno z gosjim mesom, pa do kaj bolj nevsakdanjega, kot je obara s petelinjimi testisi, klobasa iz gosjih jeter ali buča, pečena v račji masti. Lahko pa si privoščite tudi za ta čas izjemno popularni kurtoš kolač (kürtőskalács), ki ga v tem prazničnem času sicer dobimo tudi pri nas.

Mesto, ki ima poleg Rima in Pariza največ Unesco zaščitenih kulturnih spomenikov v Evropi, je tudi odlična destinacija za enodnevni izlet, saj je relativno blizu našim krajem.