Kos ledu, ki je padel s tovornega vozila, v steklo zarezal kot britev

Na avtocesti je kos ledu iz tovornega vozila priletel naravnost v vetrobransko steklo osebnega vozila ter ga prebil

Prlekija-on.net, četrtek, 9. januar 2020 ob 19:123
Z vozil te dni pada debel led

Z vozil te dni pada debel led

V sredo smo poročali o velikih kosih ledu, ki v teh mrzlih dneh padajo z vozil na cestišča, pločnike in kolesarske steze. Tako smo v Ljutomeru na Ormoški cesti že zjutraj na pločniku in kolesarski stezi lahko opazili izredno velike kose, debeline tudi več kot 5 cm. Kosi so tudi popoldan, ko so tam ležali že nekaj ur na soncu, bili še vedno zelo veliki in debeli. Tak kos ledu, lahko pešca ali kolesarja tudi ubije, če bi takrat padel nanj...

In to se je v teh dneh tudi zgodilo, kot poročajo tuji mediji, na Poljskem. Tam je namreč na avtocesti kos ledu iz tovornega vozila priletel naravnost v vetrobransko steklo osebnega vozila in ga prebil. Led je v steklo zarezal kot britev. Navedbe v medijih so sicer različne, medtem ko nekateri poročajo, da je voznica umrla, drugi poročajo, da je bila huje poškodovana. Vsekakor pa zelo nevarna situacija, v preteklosti so zaradi podobnih primerov bile že tudi smrtne žrtve.

Poljska, s kamiona pao led, žena na licu mjesta mrtva. Očigledan dokaz kako možete u vrlo kratkom vremenu promijeniti...

Objavil/a BHTruck dne Torek, 07. januar 2020

Situacije so zelo nevarne na vseh cestah in za vse udeležence

Tudi policija ob tem vedno opozarja vse voznike, da na motornih in priklopnih vozilih v cestnem prometu ne sme biti snega, ledu, vode ali drugih snovi, ki bi lahko vplivale na vozne lastnosti vozila ali ki bi se lahko raztresale ali razlivale z njega. Tovor na in v vozilu pa mora biti ustrezno naložen in pritrjen oziroma pokrit tako, da se ne razsipa ali pada z vozila in ne predstavlja nevarnosti ali ovire za udeležence cestnega prometa ali povzroča škode na cesti in objektih.

Take situacije so zelo nevarne na vseh cestah in za vse udeležence (tudi pešce, kolesarje itd.), predvsem pa zunaj naselij in na avtocestah, kjer lahko led, ki prileti z vozila, zaradi višjih hitrosti prebije tudi vetrobransko steklo in hudo poškoduje udeležence. Več o tem smo pisali že v sredo.

Na te situacije tudi policisti vedno znova opozarjajo, kot so pred kratkim kranjski policisti v spodnjem videu, kjer je razvidno, kako s tovornega vozila prileti kos ledu naravnost na vetrobranko steklo. V tem primeru led na srečo ni bil dovolj debel, kot je to bilo v zgornjem primeru... Zato opozarjanje na te situacije ni nikoli odveč.

Raztresanje ledu z vozil

Deli srečo, ne ledu. Preden spelješ, očisti led s strehe vozila, da se ne bo raztresal na cesto, v ljudi in druga vozila

Objavil/a Policijska uprava Kranj / Police Directorate Kranj dne Torek, 10. december 2019


Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Prlekija-on.net. Pri komentiranju se držite teme, ne uporabljajte sovražnega govora in upoštevajte pravila.