Proti Evropi naj bi se podalo preko 100.000 prebežnikov

Turški notranji minister je pred nekaj minutami na Twitterju zapisal, da je število migrantov, ki je zapustilo njihovo provinco Edirne, trenutno pri številu 100.577

Prlekija-on.net, nedelja, 1. marec 2020 ob 17:57
Na MNZ so zagotovili, da je država na morebitno povečanje nezakonitih prehodov državne meje pripravljena

Na MNZ so zagotovili, da je država na morebitno povečanje nezakonitih prehodov državne meje pripravljena

Turški notranji minister Süleyman Soylu je po Twitterju sporočil, da "v tem trenutku število migrantov, ki so odšli iz Turčije v Evropo, 76.358. Odprli smo vrata. Begunci lahko ostanejo v Turčiji ali pa odidejo", predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen pa je ob tem v soboto zvečer zapisala, da "Evropska unija in Evropski svet pozorno in z zaskrbljenostjo spremljata razmere na zunanjih mejah EU-ja s Turčijo". Dodala je, da sta s predsednikom sveta Charlesom Michelom v stalnih stikih s predsednikoma vlad Grčije in Bolgarije, Kiriakosom Micotakisom in Bojkom Borisovom. Pred nekaj minutami pa je turški notranji minister na Twitterju zapisal, da je število migrantov, ki je zapustilo njihovo provinco Edirne, trenutno pri številu 100.577.

"Naša glavna prioriteta je ta trenutek polna podpora Grčiji in Bolgariji. Pripravljeni smo jima zagotoviti dodatno podporo, vključno s Frontexom na kopenski meji," je še ob tem zapisala predsednica komisije.

Slovenska policija pa je sporočila, da bo prilagodila svoje delo ob morebitnih spremembah v prihodih prebežnikov. Na notranjem ministrstvu so zagotovili, da je država na morebitno povečanje nezakonitih prehodov državne meje pripravljena. Razmere na področju t. i. nezakonitih migracij v Turčiji in celotni regiji spremljajo in so v rednih stikih ter si izmenjujejo informacije s sosednjimi državami, državami v regiji in tudi na ravni EU-ja, je sporočilo ministrstvo.

Frontex je medtem v Grčijo poslal okrepitve, saj so od Grčije dobili prošnjo za dodatno podporo in že sprejeli ukrepe za napotitev tehnične opreme in dodatnega osebja v to državo.