Pomrlo 60 milijonov čebel, razglasili naravno katastrofo

Zaradi pomora je Međimurska županija na delu, ki ga je pomor najbolj prizadel, razglasila naravno katastrofo. Pomor je najbolj prizadel naselja Gardinovec, Domašinec, Sivica, Podturen, Ferketinec in Dekanovec.

Prlekija-on.net, četrtek, 18. junij 2020 ob 13:24
Pomor čebel, foto: Agacija - Udruga pčelara Međimurske županije

Pomor čebel, foto: Agacija - Udruga pčelara Međimurske županije

V sosednji hrvaški regiji Međimurju, so prejšnji teden zabeležili pravo katastrofo, saj je pomrlo 60 milijonov čebel. Veterinarski inšpektorji so zbrali vzorce čebel in medu, tako da bodo z laboratorijsko analizo lahko ugotovili natančen vzrok pomora. Zaradi pomora je Međimurska županija na delu, ki ga je pomor najbolj prizadel, razglasila naravno katastrofo. Pomor je najbolj prizadel naselja Gardinovec, Domašinec, Sivica, Podturen, Ferketinec in Dekanovec.

Međimurska županija ob tem poudarja, da nudijo maksimalno podporo čebelarjem, da bi se nastala škoda čim prej sanirala in zaščitile preostale čebele. Zbrali so se tudi člani hrvaške čebelarske zveze, kjer so govorili, kako naprej. Kot so sporočili, še vedno ne vedo natančnega vzroka in ali je za to kriv pesticid, a so ob tem opozorili, da je neprofesionalna uporaba pesticidov škodljiva za čebele in ostale opraševalce ter da so kemični izdelki potrebni za pridelavo hrane, a so pomembne tudi čebele kot nepogrešljiv opraševalec.

Mnogi čebelarji so ob pogledu na žalosten prizor tudi zajokali, pomrlo pa je za šeststo panjev čebel.

Danas svjedočimo tužnim prizorima, trovanjem pčela je zahvaćeno područje naselja: Gardinovec, Domašinec, Sivica,...

Objavil/a Agacija - Udruga pčelara Međimurske županije dne Ponedeljek, 08. junij 2020

[PROGLAŠENA PRIRODNA NEPOGODA ZBOG MASOVNOG UGINUĆA PČELA] Zbog masovnog uginuća pčela i nanesene štete koja je...

Objavil/a Međimurska županija dne Ponedeljek, 15. junij 2020